Spirit stelt kartel in vraag

De partij Spirit wil in Sint-Niklaas het kartel met sp.a en Groen! niet zomaar in stand houden. Spirit vraagt snel duidelijke garanties. ”We gaan niet het brave, ja-knikkende kartelpartnertje zijn”, zegt spirit-voorzitter Ali Salhi.

Dat de sp.a het kartel met Spirit en Groen! verder wil uitbouwen, is voor de socialisten van groot belang. Het is de enige garantie om de grootste fractie in Sint-Niklaas te blijven. Door het afhaken van Freddy Willockx als lijsttrekker zal het belang van die kartelformule op electoraal vlak bovendien alleen maar toenemen. Daarom kondigde de sp.a vorige week op een ledencongres ook aan om het kartel op het vlak van financiën, overleg, jongerenwerking en communicatie uit te bouwen.

Ook komt er een kiesfonds om samen de verkiezingen van 2012 te bekostigen. Bij kartelpartner Spirit zijn enkele uitlatingen op het sp.a-congres in het verkeerde keelgat geschoten. ”Afspraken voor de verkiezingen van 2012 zijn nu nog véél te voorbarig”, stelt de Sint-Niklase spirit-voorzitter Ali Salhi. ”De socialisten moeten goed beseffen dat Spirit en Groen! Freddy Willockx vorig jaar opnieuw burgemeester hebben gemaakt. Ons engagement hangt nu af van de manier waarop de opvolging van Willockx binnen de sp.a zal verlopen. Willockx is de vader van het kartel. Zonder hem was er zelfs geen kartel. Daarom verbinden we ónze toekomst niet met het kartel als niet duidelijk is wie de aanvoerder wordt bij de sp.a. Die persoon zal dan bovendien het project moeten uitdragen zoals Willockx dat doet. We gaan niet het brave, ja knikkende kartelpartnertje zijn.”

Overleg

Voor Spirit is het ook van groot belang hoe het vraagstuk met schepen Sofie Heyr­man (Groen!) wordt opgelost. Christel Geerts (sp.a) eist ook nadrukkelijk een plaats op als schepen. ”Er zijn daarover afspraken tussen de sp.a en Groen!, maar ook voor ons is dat van belang”, zegt Salhi. ”Inhoudelijk is de aanwezigheid van Groen! voor ons essentieel in het kartel. Als daar iets misloopt... Daarom hebben we ook een zodanige veiligheid ingebouwd, zoals bijvoorbeeld bij het kiesfonds, dat we er altijd uit kunnen stappen. Met Spirit gaat

het momenteel heel goed. Met Wouter Van Bellingen en Nelly Maes hebben we twee nationale boegbeelden in onze rangen. We zijn volop bezig met de uitbouw van de partij. Op termijn streven we we naar een verdubbeling van het ledenaantal. Ons verhaal slaat aan. We pleiten daarom voor een snel gestructureerd karteloverleg.”

8Joris VERGAUWEN

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER