Lokeren heft openingstaks voor nachtwinkels

Wie een nieuwe nachtwinkel wil openen in Lokeren zal voortaan vijfduizend euro openingstaks moeten afdokken. Daar bovenop komt een jaarlijkse belasting van vijfhonderd euro.

BR> Op de Markt, Groentemarkt, in de Bergendriesstraat, aan nachtwinkels is er geen gebrek in Lokeren. Er zijn er momenteel vijf en als het van de meerderheidspartijen Open Vld en CD&V afhangt, komen er geen meer bij. De gemeenteraad beslist volgende week over het invoeren van een nachtwinkeltaks die tot doel heeft te voorkomen dat er nog nachtwinkels bijkomen. Deze winkels zijn enkel open tussen 18u en 7u en veroorzaken daarmee een zekere overlast”, motiveert burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld) de fiscale strijd tegen de nachtwinkels.

Maar er zijn nog meer redenen. ”Sint-Niklaas, Dendermonde en Zele voeren ook zo’n taks in, als Lokeren dat niet doet, riskeren we dat die nachtwinkels naar Lokeren verhuizen en vijf winkels moet toch voldoende zijn. Er is ook de vaststelling dat minderjarigen daar zonder enige controle sterke drank en sigaretten kunnen kopen. We hebben tijdens de laatste kermisweek bovendien gemerkt dat feestgangers in zo’n winkel hun drank inslaan die ze dan op het plein van de Fonnefeesten uitdrinken en dat is natuurlijk niet de bedoeling”, licht schepen van Financiën Peter De Witte (Open Vld) toe.

Omar Akram van City Nightshop op de Lokerse Markt heeft de nachtwinkel een jaar geleden overgenomen. “De openingstaks vind ik een goed idee. Het doet mensen nadenken voordat ze met een zaak beginnen. Maar de 500 euro per jaar is toch een minpunt, want dat is een hoop geld. Ik begrijp niet waarom ik die jaarlijkse belasting moet betalen.”

DVR

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio