'Maak je op voor Indische wijnen'

Na een studie van twee jaar behoort Michel Terlinck (45) uit Schelle, kinesist in het dagelijkse leven, tot een select kransje van Vlamingen die zich Wereldwijnmeester mogen noemen. “Verwacht je maar aan Scandinavische en Indische wijn”, zegt hij.

BR>

Een tiental Vlamingen bezit een diploma van Wereldwijnmeester, de hoogst haalbare titel in de wijnkunde. Je kan er sommelier in een klasserestaurant mee worden. Toch houdt Michel Terlinck het liever op initiaties en (thema)degustaties voor groepjes en bedrijven.

”Mogelijk start ik volgend jaar ook met een wijnadviesbureau. Tot hier toe heb ik zoiets in België nog niet gevonden. Ik kom alleen maar bij Nederlandse sites uit.”

Gedurende zijn tweejarige studie leerde hij het wijngebeuren over heel de wereld kennen en zag hij het effect dat global warming heeft op de wijncultuur. ”In januari hoop ik er een wereldcongres in Barcelona over bij te wonen en wil ik er een lezing over geven. Weet je dat wijnhandelaars, na de skistations, de eersten waren om te waarschuwen dat er iets aan de hand is?”

Door de opwarming van de Aarde stijgt het alcoholgehalte. Dat is een probleem, niet alleen omdat de controles strenger worden, maar boven de vijftien procent sterven ook de gistcellen af. “Producenten proberen daar een mouw aan te passen door wat vroeger te oogsten, maar dan doet zich weer een onevenwicht in de rijpheid voor. Van druivenrassen die graag warmte hebben, wordt dan weer getracht de productie op te drijven.”

”Er komt hoe dan ook een verschuiving en we zullen te maken krijgen met nieuwe wijnlanden. We zien nu al wijngaarden in Noorwegen en Denemarken. In de nieuwe wereld zijn China en India ’rising stars’. En in België zouden we wel eens een goede Champagnestreek kunnen krijgen”, voorspelt de wijnkenner.

Bart ROGGEMAN

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio