Heraanleg Bist moet terug naar tekentafel

De langverwachte heraanleg van de Bist is nog niet voor morgen. De bouwvergunning werd geweigerd, omdat één ambtenaar van de dienst Bos en Groen van mening is dat de huidige platanen ’beeld- en vormbepalend zijn voor het plein’ en daarom niet gerooid mogen worden.

Districtsvoorzitter Thierry Vanderkindere (sp.a) reageert verbolgen, maar beseft dat er niets anders opzit dan het project te herzien.

”Het ergerlijkste is dat je als overheid geen verhaal hebt tegen een dergelijke arbitraire beslissing van één man. Naar de Raad van State stappen, ja. Maar dan weet je dat het project voor jaren de schuif in gaat. Er zit dus niets anders op dan ons huiswerk opnieuw te maken en rekening te houden met de dwaze ideeën van iemand die oordeelt vanachter zijn bureau.”

Het project voor de nieuwe Bist had nochtans zes individuele bezwaarschriften en een petitie met 23 handtekeningen overleefd. Maar de platanen vormen het struikelblok.

”Nochtans wilden we de huidige, oude en deels zieke bomen vervangen door jonge, stamdikke exemplaren, die eenvormig zouden kunnen opgroeien. Wat we nu zullen krijgen, is een amalgaam van grote en kleine bomen, met het risico dat de kleintjes versmacht worden. Bovendien mogen we aannemen dat we de komende jaren geregeld een zieke boom zullen moeten rooien, met altijd opnieuw schade, reparatiewerken en dus ook kosten aan het vernieuwde plein als gevolg. Wraakroepend vind ik dat.”

Onvoldoende overleg

Vanderkindere geeft wel toe dat er te weinig en te laat met de betrokken diensten is gecommuniceerd. ”De ambtenaren van de stad hebben hun werk niet goed gedaan, dat klopt.

Er is onvoldoende voorafgaand overleg geweest tussen stad en Stedenbouw Vlaanderen. Ikzelf heb met de betrokken ambtenaren van Bos en Groen en Monumentenzorg nog een lange discussie gehad. Een dovemansgesprek eigenlijk, want niemand had oren naar mijn nochtans redelijke argumenten.”

Johan Pieraerts van de dienst Stadsontwikkeling zal nu zo snel mogelijk een aangepast project uittekenen, met alle of een aantal van de huidige platanen. ”Enig lichtpuntje is dat we de belofte hebben gekregen dat ons nieuwe dossier prioritair zal worden behandeld. Zodat er een straaltje hoop blijft dat de werkzaamheden kort na de jaarmarkt kunnen starten.”

Luk LUYTEN

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio