Politie duikt wijk in

De lokale politie trekt vanaf 1 januari (veel uitgebreider) de wijken in. Doel: meer blauw op straat. Die agenten moeten te voet en per fiets hun werk doen.

“In het verleden legden politiekorpsen de nadruk op interventie of op een wijkgerichte werking”, zegt hoofdcommissaris Serge Muyters. “Als de nadruk op interventie ligt, is de politie te weinig zichtbaar en is er geen goed contact met de bevolking.”

Daar moet de vernieuwde wijkwerking verandering in brengen, en dat zonder de interventieploegen af te bouwen. Vandaag werken er 237 mensen wijkgericht. Dat moeten er in 2012, als de reorganisatie achter de rug is, 385 zijn. Die 148 extra manschappen moeten voortvloeien uit wervingscampagnes om het bestaande structurele tekort weg te werken. Belangrijke voorwaarde: er moet de komende jaren voldoende vers bloed instromen.

Geen voetbal

De nieuwe werking wordt wijk per wijk ingevoerd. De primeur is voor de afdeling West, met start op 1 januari. Zone City begint ook in 2008, de andere afdelingen volgen later. In 2012 moet de operatie afgerond zijn.

Elke wijk krijgt onder meer enkele vaste wijkteams. In de afdeling West zijn dat er drie: Meir-as/Studentenbuurt, Sint-Andries/Vlaamse- en Waalsekaai en Linkeroever.

Muyters: “Die teams moeten de straat op, te voet of met de fiets, en dus niet vanuit de combi. Proactief speuren ze naar problemen. Ze zullen uitsluitend met de wijkwerking bezig zijn. Voetbalordediensten behoren bijvoorbeeld niet tot hun takenpakket.”

Omdat elke wijk eigen vaste teams krijgt, moet het contact met de burger er serieus op vooruit gaan. “De wijkteams moeten betrokken zijn”, aldus Muyters. “Ze zullen de oproepen voor de Blauwe Lijn (de niet-dringende oproepen, red.) opvolgen en aanwezig zijn op overlegfora, zoals bijeenkomsten met bewonersgroepen en het studentenoverleg.”

Efficiënter

In alle afdelingen komt er ook een Wijk Informatie Kruispunt, kortweg WIK. Dat moet informatie beheren over mensen met huisarrest of gevangenen die vrij zijn onder voorwaarden. Door de wijkgerichte aanpak hoopt de politie ook op dat vlak efficiënter te kunnen gaan werken.

Peter DE MEYER

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio