Sint-Vadde tovert om tot filmstudio

Enkele stamgasten van café Sint-Vadde in Bornem debuteerden maandag als acteurs in de kortspeelfilm Radio Ruis. Hun rol was hen op het lijf geschreven: gewoon caféganger spelen.

Maandag om 9u waren ze al paraat en ook vandaag nog spelen Karel Vergauwen en Leonard Janssens en hun echtgenotes Hilde en Lydia, buren en stamgasten van Sint-Vadde, een figurantenrol in Radio Ruis. Ze zijn blij af en toe te kunnen verpozen. “We moeten vooral stilzitten want er ligt hier wel een spel kaarten op tafel maar we mogen er niet mee spelen. Spannend is het niet”, zegt Karel Vergauwen.

Radio Ruis is het eindwerk van studenten aan het Brusselse Narafi (Nationaal- Radio- en Filminstituut) voor hun hogere studie audiovisuele technieken. Ze kozen Sint-Vadde als locatie op advies van camera-assistente Femke Kennis die van Bornem is. Patron Swa die op maandag en dinsdag sluit, had geen bezwaren al bleek de filmcrew in zijn café wel op enkele obstakels te stoten. Kerstversiering die pas op de ruiten was geschilderd, moest deels verdwijnen en het gezellige zwarte kacheltje met lange stoofbuis moest eruit.

Bekende Vadderaars

Het filmpje draait rond de vrije Radio Ruis die vanuit een café de ether ingaat. Marcel, gespeeld door Pol Ricour uit het vroegere BRT-feuilleton Postbus X, is de radioman die af en toe uithuilt op de schouder van cafébazin Suzanna, vertolkt door Veerle Malschaerts uit Flikken. Naast hen speelt ook Gert Timmermans uit Ben X nog een hoofdrolletje.

“Spelen we echt mee in een film met zo’n bekende acteurs?” trekken de vier stamgasten grote ogen. “We zijn gepensioneerd en hebben tijd om die jonge filmstudenten dat plezier te doen, maar samen acteren met die steracteurs maakt het nog toffer”, zegt het viertal dat zo toetreedt tot de lijst BV’s of Bekende Vadderaars.

Ook Leo Nuyts is figurant. Hij was dat eerder al in Stille Waters en prijkt in Sint-Vadde als steracteur op de cd-hoes uit die bekende VRT-serie.

“Ik dacht nu wel in mijn gewone rol te mogen kruipen en de hele dag te kunnen drinken maar dat valt tegen. Meestal staat koude koffie voor mij, soms een pintje, maar als decorstukken waaraan ik niet mag raken”, kan hij zijn ontgoocheling niet wegsteken.

Taf PAUWELS

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio