Balletdanser daagt eenzaamheid uit

In de Houten zaal van het Warandep’ant oefent balletdanser Thomas Devens al weken aan zijn nieuwe productie Hikikomori. Op woensdag 12 december vindt er de première van het danspareltje plaats.

Choreograaf en balletdanser Thomas Devens werkt samen met de Turnhoutse ballerina Anabel Schellekens en Iythyia de Lignière in de Warande aan zijn eerste productie. Devens is afkomstig uit Neerpelt en trok op zijn vijfde met zijn tweelingzus Tineke naar de dansschool. In Tilburg voltooide hij zijn schoolse opleiding. Hij danste al in verschillende Franse en Vlaamse producties.

Met Schellekens danste Thomas eerder in vijf Turnhoutse huiskamers het ballet Vous permettez, een succesrijk optreden.

“De romans van de Japanse auteur Haruki Murakami inspireerden mij voor de nieuwe productie Hikikomori”, vertelt Thomas Devens. “Hikikomori betekent terugtrekking. In de surrealistische boeken en ook in het werkelijke leven zoeken jonge mensen een kluizenaarsbestaan op in een flat of in een afgelegen boshut vanuit een angstreflex. Het is veiliger zo te leven dan te mislukken in de samenleving.”

Geluidsimpulsen

In een solodans plaatst Thomas de terugtrekking tegenover de idee dat de mens zijn leven richt op de zichtbare en onzichtbare wereld. De danser trekt zich in de voorstelling terug in een leegte met een beperkt suggestief decor, gevuld met klanken, geluiden en kleuren van beeldend kunstenaar en componist Paul Devens. “Ik kies voor de dansen uit een voorraad persoonlijke eigentijdse bewegingen. Ik reageer op de geluidsimpulsen of ik reageer niet”, besluit Thomas.

De eerste voorstelling van Hikikomori heeft plaats op woensdag 12 december om 20.15u in de Houten Zaal van de Warande.

Fons DE CAT

www.warande.be

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio