Hoofdgriffier neemt afscheid van vredegerecht

Hoofdgriffier Sylvain Van Gorp gaat vandaag, dinsdag 11 december voor de laatste keer naar het vredegerecht van het kanton Arendonk. Morgen wordt hij 65 en gaat hij met pensioen.

Sylvain Van Gorp is zijn carrière bij het gerecht begonnen op 1 januari 1963. Hij ging aan de slag als hulpschrijver in Arendonk. Bij de intrede van het gerechtelijk wetboek in 1967 werden de kantonnen Arendonk en Hoogstraten samengevoegd en verkastte Van Gorp naar Turnhout. Na heel wat tussenstappen op de hiërarchische ladder, schopte hij het in Turnhout in 1984 tot hoofdgriffier van het tweede kanton.

“In 2001 werd dat vredegerecht opnieuw gesplitst in de twee vroegere kantons”, vertelt Van Gorp. “Ik mocht zelf kiezen en dat werd logischerwijze Arendonk, omdat ik daar woon.”

Het vredegerecht van Arendonk zetelt in een mooi ingericht industriepand op het bedrijventerrein Hoge Mauw. De erehoofdgriffier in spe steekt niet onder stoelen of banken dat hij toch liever was verhuisd naar de dorpskern van Arendonk. “Ik had altijd gedacht dat dit maar een tijdelijke oplossing was, voor drie jaar”, vervolgt hij. “Uiteindelijk zal het pas in 2009 zijn dat het vredegerecht naar het park Deroissart gaat. Die verhuizing had ik nog heel graag meegemaakt. Maar dat gaat niet. Op 65 jaar moeten we met pensioen. Vroeger konden we nog aanblijven tot we zeventig werden.”

Verkiezingen

Het is duidelijk, de ’éminence grise’ van het Arendonkse gerecht, snakt niet echt naar zijn pensioen. Maar bang voor het zwarte gat is hij niet. Met zijn kleinkinderen en zijn hobby basketbal weet hij zijn vrije tijd wel op te vullen. “Ik heb mijn job altijd heel graag gedaan”, vertelt hij. “Veel hangt er natuurlijk van af wat je er zelf van maakt. De taken van het vredegerecht zijn in de loop der jaren wel sterk uitgebreid. We hebben nu heel veel werk met de nieuwe huurwet.”

Een andere taak van het vredegerecht is het organiseren van verkiezingen. Meer dan twintig verkiezingen heeft Sylvain in goede banen geleid. In die tijd heeft hij heel wat voorzitters en bijzitters van een stembureau zien passeren. “Vroeger hadden we die stembureaus onmiddellijk samengesteld. Maar de jongste jaren werd het alsmaar moeilijker om bijzitters te vinden. Daardoor is de sfeer wat minder gezellig geworden. Maar ikzelf blijf ter beschikking. Ze mogen altijd een beroep op mij doen tijdens de verkiezingen.”

Benieuwd wie Sylvain opvolgt als hoofdgriffier? Wel, door de federale regeringsperikelen is dat nog altijd niet verschenen in het staatsblad. Naar alle verwachtingen wordt dat de griffier van Arendonk, Hilde

Heylen.

Dirk STERCKX

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio