Diependaal is vernielingen beu

Volgens de bewoners Sus Wagemans en Eugeen Daems laaien vandalisme en kleine criminaliteit weer op in de Herentalse sociale wijk Diependaal. De buurtwerking en de politie spreken van geïsoleerde incidenten.

Sus Wagemans en Eugeen Daems voelen zich geterroriseerd in de Musketstraat, de straat waar ook het buurthuis en het buurtpleintje zijn gevestigd. ”Niet alleen wij hebben last van criminaliteit”, getuigen ze.

”Bij liefst vijf buren werden de voorbije weken vernielingen aangericht. Drie auto’s, een fiets en een kinderfiets werden in de straat vernield. Stukgeslagen ruiten en kapotgestoken banden, dat hoeven wij toch niet te nemen?”

”Ook zitbanken op het pleintje werden vernield. En de draad rond het containerpark is kapot gesneden. Tussen pakweg half acht en half tien ’s avonds troepen jongeren samen op het buurtpleintje. De meeste buren hebben er schrik van.”

Dreigbrieven

Daems kreeg al twee dreigbrieven in de bus. ”En ik val nochtans niemand lastig”, verzekert hij. ”We wonen hier ook nog maar een jaar. Mijn vrouw komt haast niet buiten.”

Hanneke Claessen van Buurtcontactpunt De Klink heeft weet van de dreigbrieven. ”Maar het gaat hier om alleenstaande feiten”, zegt ze. ”Het heeft te maken met onderlinge spanningen, die rond deze periode wel eens meer opduiken. We mogen dit zeker niet overroepen.”

Ook volgens commissaris Dirk Van Peer, woordvoerder van de politie Neteland, is Diependaal zeker niet onveiliger geworden. ”De grote problemen zijn er eigenlijk weggewerkt. Uiteraard krijgen we wel eens meldingen uit de buurt. Maar dat gebeurt niet meer dan elders.”

”Waar jongeren samenkomen, wordt tegenwoordig al vlug gewag gemaakt van rondhanggedrag. We mogen daar niet in overdrijven. Wat niet wil zeggen dat we de teugels laten vieren in Diependaal. We blijven er toezicht houden. De samenwerking tussen de buurtwerking en de politie loopt er trouwens goed.”

Bart LAMERS

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio