Geitje bolt van Afrika terug naar Kempen

Met meer dan 17.000 kilo­meters op de teller ­arriveerden ­Seppe Verstegen uit ­Vosselaar en Luc Van der Vloedt uit Merksem ­zaterdagavond met hun 2PK’tje in ­Herentals. Het duo nam deel aan de Touareg Trail, een avonturenrally van Brussel naar het Afrikaanse Benin. Vliegangst deed de vrienden met hun geitje ook terug naar huis bollen.

Negentien teams, waarvan een vijftal Kempense, duwden eind oktober in ­Brussel het gaspedaal van hun geitje of 2PK’tje in richting West-Afrika. Na een trip van 9.000 kilometer in vier weken bereikten de avonturiers op 22 november de witte palmstranden van Benin. Een trip pal door de Sahara.

Onder hen Benny De Laet, uitbater van kanoverhuurzaak De Waterral en zijn vriendin Daisy Meir. Het koppel nodigde zaterdag de deelnemers van de Trail uit in De Hut aan de Kleine Nete in Herentals om Seppe Verstegen en Luc Van der Vloedt op te wachten. In tegenstelling tot hun reiskompanen verkoos het duo, samen met de Duitser Norbert Prause, een terugrit met hun geitje boven een snelle vlucht.

“Mij krijgen ze met geen stokken in een vliegtuig’, lacht een bruingeblakerde ­Seppe, die kampt met vliegangst. De mannen legden de terugreis in hun wagentje af in twee weken. Veel anders dan rijden en slapen was er niet bij. “We hebben dagen van 1.100 kilometer gehad. Vermoeiend, maar enorm leuk. Bovendien hebben we het langer warm gehad. Gisteren (vrijdag, red.) hebben we voor het eerst de ruitenwissers moeten aanzetten. Die waren vastgeroest. Goh, ik zou zo opnieuw kunnen vertrekken.”

Mentale proef

Die mening delen ook Benny en Daisy. “De groep was fantastisch”, blikt Benny terug. “Snelheid is in de Trail niet belangrijk. Het gaat om samenwerking. We zijn met negentien teams vertrokken en met evenveel teams aangekomen aan de finish in Grand Popo, waar ons een mooi en warm onthaal te wachten stond.”

“Je reist door heel verschillende landen, elk met zijn eigen charmes. In Marokko bolden we door het Hoge Atlasgebergte, dan weer door savanne, de ‘brousse’ en de Sahara. Met een 4X4 is zo’n tocht vanzelfsprekend. Met een geitje is het ietsje anders. Het was vaak een kwestie van ‘doet ie het of doet ie het niet’”, lacht Benny.

Ook Daisy kan haar enthousiasme niet verbergen. “Eerlijk, ik was bang om te vertrekken. Allerlei vragen spookten door mijn hoofd: Hoe gaat dit alles verlopen? Hoe ga ik me wassen? Maar het is 100 procent meegevallen. Mentaal word je op de proef gesteld, want het is elke dag vroeg uit de veren om om 7.15u te vertrekken. Het is elke dag ‘go go’. Maar de sfeer, de altijd lachende mensen in Afrika, het is een ervaring om nooit te vergeten.”

Caroline HAVERANS

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio