Snelbus via E313 zit eivol

Gebruikers van de sneldienst 427 Grobbendonk-Antwerpen zijn een petitie gestart om meer gelede bussen op de lijn te krijgen. Zeker in de spits is het vechten voor een zitplaats.

Gordana Brekalo uit Grobbendonk is het beu om elke dagen als een sardientje in de bus te zitten en is daarom met een petitie gestart. Ze zoekt lotgenoten op de bus die mee willen pleiten voor gelede bussen.

”Sinds de fileproblemen op de E313 is de sneldienst het slachtoffer van zijn eigen succes aan het worden”, vertelt ­Peter Mariën uit Pulle, die zelf ook de petitie voor de capaciteitsverhoging ondertekende. De bus vertrekt in Grobbendonk en rijdt dan via Pulle naar Massenhoven waar ze via de oprit van de E313 de vrije busbaan opdraait.

Harmonica

”’s Morgens zit de bus stampvol. Wie in Massenhoven opstapt, moet zeker rechtstaan. Het valt ook op dat de mensen eerder en eerder de bus nemen om toch een zitplaats te bemachtigen.” De reizigers zouden graag hebben dat De Lijn, net als bij de sneldienst die over de E34, rijdt harmonicabussen inzet.

Op perron 14 van de Antwerpse Rooseveltplaats waar de sneldienst 427 vrijdagnamiddag vertrok, hadden ze nog niet van de petitie gehoord. ”Maar ik zou zeker tekenen”, zegt studente Inge Van den Buys (20) uit Grobbendonk. ”Ik vertrek

’s morgens om 6.50u aan de derde halte in Grobbendonk en heb altijd nog een plekje. Maar als er in Pulderbos bejaarde mensen opstappen die niet meer kunnen zitten, is het normaal dat ik opsta.”

Eddy Van Hout (57) uit Vorselaar trekt ’s morgens om 6.45u naar Grobbendonk. ”Want als ik in Pulle opstap, heb ik geen plaats meer. Het liefst zou ik in Herentals de bus nemen, maar daar is het helemaal triestig gesteld met de sneldiensten via de E313. De 427 zou best als dubbele bus in Herentals vertrekken, vind ik. Met de auto naar Antwerpen rijden, is uitgesloten door alle files. Zelfs nu staan wij in Ranst bij de samenkomst van de E313 en de E34 een kwartier vast als onze bus op de andere vrije busbaan moet manoevreren.”

Griet Somers van De Lijn begrijpt de klachten van de reizigers. ”In de piekmomenten rijdt er inderdaad nog een standaardbus op de bewuste sneldienst, terwijl dat eigenlijk best een gelede bus zou zijn. Maar onze middelen zijn beperkt, en wij kunnen niet zomaar met die dubbele bussen switchen. Ik geef geen garanties, maar beloof wel dat De Lijn naar aanleiding van de petitie onderzoekt wat er gedaan kan worden.”

Kristin MATTHYSEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio