Columbus: lancering naar begin januari uitgesteld

De lancering van het ruimteveer Atlantis met het Europese ruimtelab Columbus is zondag opnieuw geschrapt omwille van hetzelfde probleem als donderdag, zo heeft de NASA bekendgemaakt. De shuttle zal dit jaar niet meer vertrekken.

jmartynowski

BR>

Een van de vier brandstofsensoren aan de bodem van de enorme externe tank van het ruimteveer Atlantis is uitgevallen tijdens het vullen met twee miljoen liter vloeibare zuurstof en waterstof. Donderdag was een soortgelijk probleem ontstaan bij een eerste lanceerpoging.

Nadat de start al twee keer op drie dagen tijd was uitgesteld, heeft de NASA beslist de lancering naar ten vroegste 2 januari uit te stellen. Het is immers niet meer mogelijk het probleem op te lossen voor donderdag het lanceervenster sluit.

De Atlantis moet het Europese ruimtelab Columbus naar het ISS brengen, als speerpunt van de Europese en Belgische bijdrage aan het project. Frank De Winne was voor de heenreis van de shuttle en voor het opstarten gedurende enkele weken als vervanger aangeduid voor de Fransman Léopold Eyharts.

Door het uitstel zijn er dit jaar maar drie shuttlevluchten geweest. Maar daarbij werd het ISS telkens verder uitgebouwd. Het complex moet af zijn in 2010, wanneer de Amerikaanse shuttlevloot op stal gaat.