CD&V en Open VLD willen noodregering aanvaarden

CD&V en Open Vld zijn bereid een noodregering te aanvaarden, sp.a heeft nog geen concrete vraag gekregen, maar wil dat CD&V en Open Vld een gezamenlijk standpunt innemen.

jmartynowski

BR>

Dat bleek zondag tijdens een debat tussen Etienne Schouppe (CD&V), Bart Tommelein (Open Vld) en Peter Vanvelthoven (sp.a) in De Zevende Dag op Eén.

Voor Schouppe is paars III een verloochening van de keuze van de kiezer. CD&V wil een voorlopige regering die een meerderheid heeft, en waarin de CD&V mee kan beslissen. Een voorlopige regering moet volgens hem geleid worden door de degenen die nadien ook verantwoordelijkheid zullen dragen. Het zou geen goed teken zijn dat de voorlopige regering geleid wordt door de verliezer van de verkiezingen. Etienne Schouppe wil niet dat de sp.a aan de lijn blijft staan, na acht jaar verantwoordelijk geweest te zijn voor de begroting.

Ook Tommelein was geen vragende partij voor een voortzetting van paars. Een uitbreiding van de huidige regering van lopende zaken met CD&V ziet hij wel zitten. De Open Vld'er kan leven met een asymmetrische tripartite, maar in Vlaanderen is oranjeblauw aangewezen.

Peter Vanvelthoven wijst erop dat oranjeblauw die voorlopige regering al lang had kunnen maken. Hij vond het niet ernstig dat men zes maanden de socialisten niet nodig had, maar nu zegt dat er chaos ontstaat als de socialisten nu niet meedoen. Hij benadrukte dat de sp.a tot nu toe nog geen vraag heeft gekregen om deel uit te maken van een voorlopige regering, noch van de formateur, noch van Guy Verhofstadt. Hij wil ook dat CD&V en Open Vld eerst een gezamenlijk standpunt innemen.