Rtbf woest op Leterme

Journalisten van de Franstalige zender RTBF zijn "verbijsterd" over de uitlatingen van ex-formateur Yves Leterme (CD&V) over de zender in de Nederlandstalige media. Leterme zei dat de RTBF als propagandadienst werkt voor Franstalige politici, meer bepaald Joëlle Milquet (cdH).

jmartynowski

BR>

In een persbericht hekelt de vereniging van journalisten bij de RTBF (SDJ) met "de grootste vastberadenheid" de vergelijking van Leterme tussen de RTBF en "Radio Mille Collines". Radio Mille Collines is de Rwandese radiozender die tijdens de genocide opriep tot haat en geweld tegen de Tutsi's.

Tot slot herinnert de SDJ eraan dat de RTBF, zowel radio als televisie, in de politieke berichtgeving alle principes van stiptheid en objectiviteit aan de dag legt in het kader van de journalistieke deontologie.

Yves Leterme blijft kandidaat voor het premierschap. Zelf vindt Leterme niet dat hij mislukt is als formateur. Na zes maanden is eindelijk iedereen ervan overtuigd dat een staatshervorming onafwendbaar is.

Leterme ziet een staatshervorming als een belangwekkende doorbraak.In het interview neemt in ons blad Yves Leterme geen blad voor de mond. Enkele uitspraken op een rijtje.

.. “Er kan géén sprake zijn van een noodregering zonder kartel. Ik vraag respect voor de verkiezingsuitslag van 10 juni.”

.. “Er komt nu best een regering die zelf over de nodige tweederdemeerderheid beschikt voor een staatshervorming.”

.. “Het zou goed zijn mochten er ook eens Franstaligen zijn die hun verantwoordelijkheid opnemen en mee naar oplossingen zoeken.”

.. “Bart De Wever heeft geen kans gemist om het moeilijk te maken.”

.. “Een gemeenschappelijk beslissingsorgaan voor het kartel, dat zou geen slecht idee zijn.”

Het volledige interview leest u in Gazet van Antwerpen.