"Sale flamand" nieuwste modescheldwoord in Wallonië

Om in te zijn schelden Waalse leerlingen niet langer met "Sale c..." (vuile ...zak) maar gebruiken ze "Sale flamand" (vuile Vlaming). Bovendien kunnen de leerkrachten Nederlands in veel scholen op weinig inzet rekenen.

ghouben

Dat meldt de Franstalige krant Vers L'avenir. Scheldwoorden evolueren blijkbaar volgens de actualiteit en de "mode". Momenteel lijkt het verwijt "sale flamand" zich te verspreiden in verschillende Franstalige scholen. Een leerkracht uit het Brusselse merkte dit onder meer op tijdens de speeltijd. Sommige leerlingen boycotten ook de Nederlandse les. Vooral leerlingen die hun best doen tijdens de les Nederlands krijgen "sale flamand" naar het hoofd geslingerd. In sommige klassen weigeren leerlingen mee te werken en doen ze net voldoende om 50 procent voor Nederlands te behalen.

Volgens een lerares uit de Brusselse regio laten vooral 12- tot 13-jarigen zich tot dit taalgebruik verleiden. "Uiteraard wordt iemand die deze beledigende woorden gebruik, gestraft. We proberen dit scheldgedrag te beteugelen zoals we andere vormen van discriminatie beteugelen"

Voor de jongere lezers: "Sale flamand" is het scheldwoord dat Vlamingen in Brussel tot een twintigtal jaar geleden met een regelmaat van een klok naar het hoofd geslingerd kregen als ze erop stonden Nederlands te spreken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER