"Tegen een kalasjnikov is niemand gewapend"

Tegen een kalasjnikov is niemand gewapend

"Tegen een kalasjnikov is niemand gewapend"

Print
Antwerpen - Vaak zijn het jonge mensen die ’s nachts de dienst uitmaken in de lokale politiezones. Maar hoofdinspecteur Ronny Herckenrath is met zijn 57 een ouwe rot in het vak. Hij doet in het Mechelen van Bart Somers al 34 jaar ’de straat’.
”De moord op die jonge agente in Lot heeft mij geraakt. Barbaars vind ik die daad. Er zijn geen woorden voor”, zegt hij. Als hoofdinspecteur is Ronny Herckenrath een van de mensen die bij de lokale politie Mechelen de interventieploeg, in totaal tachtig man, mee aanstuurt. Vaak gaat het om jonge agenten die nog niet lang van school zijn.

Hebben jonge inspecteurs genoeg ervaring?

Ronny Herckenrath: Als wij een oproep binnenkri jgen voor een inbraak met de melding dat de daders nog aanwezig zijn, gaat zelden alleen de ploeg ter plaatse die de opdracht kreeg. Ik merk vaak dat alle patrouilles die vrij zijn dan spontaan een kijkje gaan nemen. Ik sta soms te kijken van de motivatie bij die jonge gasten. Ho ho, zeg ik dan wel eens om ze wat af te remmen. De collegialiteit is zeer groot. Ik kan me zo inbeelden dat dat bij die inspecteurs in Lot net hetzelfde was. Ze waren er onmiddellijk om hulp te bieden en dan worden ze op zo’n genadeloze manier afgeknald. Ik begrijp dat niet. Krijg zoiets maar thuis. Ik leef mee met de ouders van dat meisje. Voor de mensen die achterblijven, is dit verschrikkelijk.

Was dit drama te vermijden?

Ik vrees van niet. Tegen een kalasjnikov is niemand gewapend. Dat is pure oorlogsmunitie. Wie daarmee schiet, weet dat het is om te doden. De politiemensen in Beersel hebben zelfs de kans niet gekregen om zich te verdedigen. Ik hoorde ook de discussie over het feit dat één ploeg voor een zone te weinig zou zijn. Maar eerlijk: zelfs met vijftig patrouilles in één zone zou je dit soort zinloos geweld niet kunnen stoppen.

Is er ’s nachts te weinig blauw op straat?

In Mechelen mogen wij in elk geval niet klagen. Elke nacht zijn er minstens vier ploegen op de baan. Tijdens weekendnachten zijn dat er gemakkelijk negen. Binnen de regio loopt de samenwerking met andere zones ook zeer goed. Als het menens is, staat iedereen klaar voor elkaar. Wij kunnen op iedereen rekenen, iedereen op ons. Bij ons in Mechelen zijn zelfs collega’s uit Klein-Brabant en Lier al versterking komen bieden. En als het moet, staan wij binnen enkele minuten in bijvoorbeeld Willebroek. De politie is één familie.

Hebt u zelf al uw wapen moeten trekken?

Twee of drie keer. Al valt het niet te ontkennen dat de agressie is toegenomen. Als je vroeger op pad ging, kon je eens een klap krijgen bij een caféruzie. Vandaag moet je bij elke verdachte rekening houden met een vuurwapen en zeker met een mes. Sinds de bende van Nijvel zijn we daar voor het eerst mee geconfronteerd. Dat criminelen uit het Oostblok voor niks terugdeinzen, hoef ik u niet te vertellen. Bijna tien jaar geleden werd een collega van me door zijn helm geschoten bij de onderschepping van autodieven. De man stelde zich burgerlijke partij. Hij wacht nog altijd op een vergoeding. Maar wij moeten ook niet overdrijven. In Mechelen is de situatie verbeterd door forse investeringen in de politie: er zijn meer schietoefeningen, we kregen kogelvrije vesten en gedeeltelijk gepantserde voertuigen.
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio