"Helemaal geen afkeer voor België in financiële wereld"

Helemaal geen afkeer voor België in financiële wereld

"Helemaal geen afkeer voor België in financiële wereld"

Print
De politieke crisis beroert de grote buitenlandse beleggers niet. Integendeel. De uitspraken van Luc Coene, vice-gouverneur van de NBB en voormalig kabinetschef van Verhofstadt, moeten met een korrel zout genomen worden.
Coenen zei dat "de eerste elementen van de crisis de laatste weken zichtbaar worden." Niets daarvan dus. De financiële wereld reageert verrast. Sommigen zien in de tijdelijke zwakte van Belgisch staatspapier zelfs een koopkans.

Dat leert een rondvraag in Londense financiële kringen, schrijft De Tijd donderdag. Die rondvraag spreekt de bewering tegen van Luc Coene, vicegouverneur van de Nationale Bank dat het buitenland afkerig wordt van Belgische effecten.

Financiële specialisten zijn verbaasd over die uitspraak. "Er valt hier niets te merken van een toegenomen aversie tegenover Belgisch staatspapier", zegt een bankier van KBC in Londen. "Er is geen sprake van angst of paniek. Een bankier die beslist in niet-Belgisch overheidspapier te investeren, zal dat doen omdat andere landen structureel meer besparen en hervormen dan België, niet omdat hij bevreesd is voor de politieke crisis in België".

Een bankier van SocGen in Londen noemt de hoge spread tussen Belgisch en Duits staatspapier met een looptijd van tien jaar (23 basispunten) zelfs een opportuniteit. "Enkele beurshuizen raden aan Belgisch staatspapier te kopen. Ze vrezen geen fundamentele problemen in België, zoals een boedelscheiding. Ze willen profiteren van de hoge spread".
Nu in het nieuws