Verpachting frietkramen valt weg

De Mechelse stadsdienst Economie heeft woensdag in het Huis van de Mechelaar voor het laatst de standplaatsen voor frietkramen op het openbaar domein verpacht. Acht uitbaters hoefden niet eens te bieden om hun zaak op hun huidige standplaats te kunnen voortzetten.

“Er zijn nochtans andere tijden geweest”, herinnert uitbater Rudy De Groef van frituur Pasbrug aan de Pasbrugstraat zich nog. “Toen er meer gegadigden dan standplaatsen voor een frietkraam waren, boden de kandidaten tegen elkaar op. De pachtprijs voor de standplaats van mijn kraam is bijvoorbeeld fel gestegen, omdat er vroeger verschillende kandidaten waren. Eenmaal een bepaalde pachtsom voor een standplaats is betaald, wordt bij de volgende verpachting begonnen bij dat bedrag en gaat het nooit meer lager. Hoewel er nadien nooit iemand interesse in de standplaats van mijn kraam heeft gehad, moet ik dus nog steeds datzelfde bedrag betalen.”

Voor de Mechelse dienst Economie is de verpachting van de standplaatsen hoe langer hoe meer routine geworden, aangezien de belangstelling jaar na jaar is geslabakt. Ooit telde Mechelen 32 frietkramen in zijn straatbeeld, nu blijven er slechts twaalf meer van over. “Heel wat standplaatsen zijn verdwenen, omdat uitbaters stopten en niemand hun standplaats wou innemen. De standplaats aan het Rode Kruisplein is daar het jongste voorbeeld van”, klinkt het.

“De afgelopen jaren lokten de verpachtingen niemand anders meer dan de uitbaters van frietkramen die al op die standplaatsen stonden”, merkt ook Freddy Gooremans van frituur Battelbrug nabij de Gentsesteenweg. “Vroeger was het bij zo’n verpachting telkens uitkijken. Want iemand kon je gewoon een hak zetten door mee te bieden en bracht een concurrent het hoogste bod uit, dan kon je met je kraam plaats ruimen. Maar ik ben er steeds goed mee geweest. Ik betaal per jaar 1.700 euro pacht en aan die prijs kan ik niets huren.”

De acht Mechelse standplaatsen voor frietkramen die jaarlijks worden verpacht, zijn woensdag toegewezen aan de uitbaters die er nu reeds hun frietkraam runnen. Volgend jaar worden ze volgens een ander systeem toegewezen.

Jan VAN DE POEL

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio