Hogeschool helpt stripfestival

Turnhout - Het stripfestival beleeft op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 december zijn dertigste verjaardag. Studenten van het laatste jaar sociaal-cultureel werk van de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK) werken voor het festival een educatief programma rond strips voor kinderen uit.
BR> Het tweejaarlijkse Strip Turnhout in De Warande komt tekstballonnen te kort om de vele activiteiten van de verjaardagseditie op te vullen. Stripfanaten krijgen onder meer tentoonstellingen rond striptekenaar Kim en 50 jaar Michel Vaillant voorgeschoteld. Ook kinderen komen op de oudste en grootste Vlaamse stripbeurs ruimschoots aan hun trekken.

Enkele studenten sociaal-­cultureel werk van de Geelse KHK hebben de kans gekregen om stripgebonden kinderanimatie als vormingsproject uit te werken. Sarah de Leest, Greet Kerkhofs, Els Knoops, Jef ­Verhoeven, Nele ­Vanderstraeten en Evelien ­Melis werken al sinds het begin van het academiejaar aan het kinderstripgedeelte.

”Onze opdracht was niet alleen om een educatief project voor Strip Turnhout uit te werken. Het is ook de bedoeling dat de verschillende workshops als reizende tentoonstelling langs bijvoorbeeld bibliotheken kunnen passeren”, duidt Sarah.

Animatiefilm

De studenten verzonnen een stripzoektocht en verschillende workshops. ”Bij de stripzoektocht leren kinderen tussen acht en twaalf jaar spelenderwijs de historiek van strips kennen. Ons programma combineert spel en educatie. Tijdens hun zoektocht merken kinderen hoe een strip precies tot stand komt.”

De kinderen kunnen de kunstzinnige handen ook zelf uit de mouwen steken. ”Er is een workshop waarin de kinderen leren tekenen met striptekenaar Conz. Ook leren ze op een simpele manier hun eigen animatiefilm maken. Dit programma moet bij kinderen de passie voor strips aanwakkeren. We opteerden ervoor om ook minder bekende strips in het project te betrekken”, zeggen de zes studenten.

De voorbereiding vereiste veel neuswerk in stripboeken. ”Ik trok tijdens de boekenbeurs speciaal naar de afdeling met strips en bezocht speciaal­zaken. Ik heb tijdens het project op een heel andere manier naar strips leren kijken”, getuigt Evelien.

Willy Van den Bergh,
Marian Michielsen

www.stripturnhout.be
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio