"N-VA dient Vlaamse zaak niet"

N-VA dient Vlaamse zaak niet

"N-VA dient Vlaamse zaak niet"

Print
De manier waarop de laatste weken in ons land aan politiek is gedaan, is bedroevend. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in een interview met het weekblad Knack.
Hij stelt ook dat Yves Leterme als formateur zijn eigen kartel niet wist te engageren en dat N-VA met zijn separatistisch discours de Vlaamse zaak niet dient.

"De manier waarop in de voorbije weken aan politiek is gedaan, is bedroevend", aldus De Gucht. Volgens hem heeft ons land op internationaal vlak altijd een in verhouding groter soortelijk gewicht gehad.

"Door de aanslepende formatie worden we nu beschouwd als een land dat geen politieke beslissingen meer kan nemen", luidt het. De Gucht verwacht dat het heel veel tijd zal kosten om de schade aan het imago van België te herstellen.

Hij wijst er op dat Open Vld er van in het begin op heeft aangedrongen met de communautaire thema's en de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde te beginnen. De clash was er dan misschien ook gekomen, maar dan mogelijk al na een maand en niet na meer dan 170 dagen. Daardoor is volgens de liberale onderhandelaar een haast onmogelijke situatie ontstaan, want door de akkoorden die oranje-blauw al bereikte, acht hij een andere coalitie moeilijk denkbaar.

"Ik zie me alleszins niet opnieuw onderhandelen met socialisten of groenen, om vervolgens aan de mensen te moeten uitleggen dat we de helft van de oranje-blauwe afspraken overhouden", luidt het.

Volgens De Gucht werd het de Franstaligen ook gemakkelijk gemaakt neen te zeggen tegen communautaire toegevingen. De N-VA heeft immers niets gedaan om het beeld in de publieke opinie tegen te spreken dat de oranje-blauwe formatie gelijk stond aan onderhandelingen met mensen die het einde van België willen.

Bovendien, stelt De Gucht, is ex-formateur Leterme tot tweemaal toe niet gevolgd door zijn kartel. "Een formateur die de eigen politieke formatie niet kan engageren, heeft een probleem. Het is dan ook niet netjes om de zwarte piet dan maar naar iemand anders te sturen", dixit de Open Vld'er. "Dat betekent niet dat het cdH zich niet vergist. Door te blokkeren zijn ze nu allicht meer 'maitre du jeu' dan de Vlaamse partijen. Maar op termijn dreigen ze voor deze houding, die getuigt van een gebrek aan historisch inzicht, de prijs te betalen".

Hij herinnert er ook aan dat, omdat oranje-blauw niet over een tweederdemeerderheid beschikt, de N-VA heeft geëist dat alle betrokken partijen voor de start van de regering zouden zeggen waarover ze een akkoord wilden bereiken. Op zich was dat volgens De Gucht geen onredelijk uitgangspunt. "Alleen hebben Bart De Wever en de zijnen dat met hun separatistisch discours zelf onderuitgehaald. Of nog anders: de N-VA dient de Vlaamse zaak niet", vindt de Buitenlandminister.

Hij komt ook terug op de grote schulden waarmee de federale overheid opgezadeld zit. Hij wijst er op dat die vooral zijn ontstaan tussen 1977 en 1981, toen het land gekenmerkt was door grote onbestuurbaarheid. "In die situatie zijn we nog niet beland, maar als vingerwijzing kan dit tellen. Als de huidige instabiele toestand lang zou duren, staat ons financieel nog iets te wachten", luidt het.

.

Nu in het nieuws