Vertraging vervanging jodiumpillen niet door lopende zaken

Vertraging vervanging jodiumpillen niet door lopende zaken

Vertraging vervanging jodiumpillen niet door lopende zaken

Print
Het klopt niet dat de verdeling van nieuwe jodiumpillen in de polderdorpen rond de kerncentrale van Doel vertraging oploopt omdat er nog steeds slechts een regering van lopende zaken is. Dat stelt het kabinet van Begroting dinsdag.
De middelen werden reeds in de maand mei verhoogd, dus voordat de regering zich enkel met lopende zaken kon bezig houden.

Maandag werd de vervanging van de jodiumtabletten aangehaald als een voorbeeld van de moeilijkheden die ontstaan doordat er reeds maanden een regering van lopende zaken is. De tabletten worden in de gemeenten rond een kerncentrale verdeeld om de bevolking te beschermen tegen de radioactieve uitstoot bij een kernramp. De jodiumtabletten werden in 1999 vervangen en zouden in de eerste helft van 2008 vervallen. Dat zal zo'n twee miljoen euro kosten.

Volgens het kabinet van Begrotingsminister Freya Van den Bossche is een mogelijke vertraging in de verdeling van de tabletten geen gevolg van de regering van lopende zaken. In mei werden immers de middelen van Binnenlandse Zaken verhoogd voor de vervanging en in juni werd het ankerprincipe aangepast om de aankoop van nieuwe pillen mogelijk te maken. De begrotingspost bevat momenteel voldoende middelen voor de aankoop, verzekerde men nog op het kabinet van Begroting.

Begroting ontkent niet dat er problemen kunnen ontstaan doordat de regering van lopende zaken maar aanblijft, maar het voorbeeld van de jodiumtabletten is verkeerd gekozen. In de realiteit blijven de pillen nog een tijdje werkzaam, wordt er nog aan toegevoegd.

.

Nu in het nieuws