'Geen kredietcrisis in België'

'Geen kredietcrisis in België'

'Geen kredietcrisis in België'

Print
Wereldwijd hebben banken te lijden onder de subprimecrisis, maar in België lijken de banken te worden gevrijwaard. Dat stelde sectororganisatie Febelfin dinsdag bij de voorstelling van haar jaarrapport 2007. In België zijn er geen problemen met twijfelachtige kredieten en ook in de toekomst dreigt er niet meteen kredietschaarste te zullen ontstaan.
Febelfin ziet verschillende verklaringen. Bijvoorbeeld op het vlak van consumentenkredieten en hypothecaire leningen blijken de Belgische banken een zeer voorzichtig beleid te hanteren. België staat op de laatste plaats in Europa als het gaat om uitstaand kredietbedrag per hoofd van de bevolking. Inzake woonkredieten ligt het gemiddelde bedrag onder het Europees gemiddelde.

"Sommige banken hebben wel belegd in CDO's (obligaties gekoppeld aan risicovolle kredieten, nvdr), maar ze hebben hiervoor provisies aangelegd en hun werking komt dus niet in het gedrang", verklaarde Febelfin-voorzitter Jan Vanhevel. Daarnaast is er nog het goede controlesysteem en zijn Belgische banken zeer solvabel.

Vanhevel verwacht ook geen kredietschaarste in de toekomst, als gevolg van een strenger kredietbeleid bij de banken. "De meeste onzekerheid stelt zich vooral op het vlak van grote overnames (leveraged buy-outs) of private equity, niet met kredieten aan kmo's of consumenten".
MEEST RECENT