Adviescomité Senaat wil gelijke premies voor mannen en vrouwen

Adviescomité Senaat wil gelijke premies voor mannen en vrouwen

Adviescomité Senaat wil gelijke premies voor mannen en vrouwen

Print
Mogen de verzekeringen louter op basis van het geslacht onderscheid maken tussen mannen en vrouwen bij het berekenen van hun premies? Nee, zo vond het Adviescomité voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen van de Senaat maandag. Het keurde eenparig (met drie onthoudingen) een advies van de Antwerpse senator Nahima Lanjri (CD&V) goed.
BR>
Momenteel zijn de premies bij levensverzekeringen lager voor vrouwen omdat ze acht jaar langer leven dan mannen. De premies zijn eveneens lager bij autoverzekeringen omdat vrouwen tot hun dertigste veel minder ongevallen veroorzaken. Ze zijn dan weer hoger bij hospitalisatieverzekeringen omdat vrouwen meer naar de dokter gaan.

De nieuwe Genderwet wil gelijke premies voor mannen en vrouwen, maar de verzekeringen willen een uitzondering op die wet. Het adviescomité van de Senaat besloot gisteren dat de gelijkheid van mannen en vrouwen belangrijker. Het advies gaat nu zowel naar de Kamercommissie Bedrijfsleven als naar de Senaatscommissie Economie. De Kamercommissie Bedrijfsleven bespreekt al vandaag, dinsdag, een wetsvoorstel van Bart Tommelein (Open Vld) om de verzekeringen toch hun uitzondering te geven. Het Adviescomité zegde nog uitdrukkelijk dat het zich niet uitspreekt over commerciële argumenten.

Voor meer informatie, zie de expertenpagina van John De Wit.
MEEST RECENT