Voormalig voorzitter Eendracht Aalst voor de rechter

Print
Dinsdag verscheen Erik Goethals (65) uit Aalst, voormalig voorzitter van Eendracht Aalst en ex-beursmakelaar, voor de Dendermondse stafrechter. Hij staat terecht voor misbruik van vertrouwen en witwaspraktijken. Goethals zou minstens 25 miljoen euro spaargeld van Vlaamse beleggers hebben verduisterd. Het openbaar ministerie vroeg vijf jaar cel voor Goethals. De man zelf ontkent.
Goethals werd in oktober 1996 aangehouden, nadat verschillende gedupeerden klacht tegen hem hadden ingediend. Zij hadden spaargelden bij Goethals en zijn Zwitserse beursvennootschap Sogespat belegd. De vennootschap was opgezet om Vlaamse beleggers te helpen ontsnappen aan de onroerende voorheffing. De spaarders roken onraad toen ze hun centen opvroegen en telkens wandelen werden gestuurd. Uit het gerechtelijk onderzoek bleek dat al het geld verdwenen was.

Goethals zou vierhonderd slachtoffers gemaakt hebben, goed voor minstens 25 miljoen euro. "De centen werden van de ene vennootschap naar de andere versast om uiteindelijk in de zakken van Goethals zelf terecht te komen", stelt het openbaar ministerie. "Zijn zoon en twee dochters hielpen daarbij. Door hen zijn mensen veel geld verloren waar ze hard voor gewerkt hadden."

Goethals zelf ontkent. "Enkele financiële beleggingen zijn mis gelopen", stelde zijn advocaat tijdens de zitting, "maar dat was buiten de wil mijn cliënt om." Bovendien vindt de verdediging dat Goethals niet meer moet veroordeeld worden omdat hij eind september 2006 al 24 maanden cel kreeg van het Zwitserse gerecht voor misbruik van vertrouwen. "Het gaat hier om dezelfde feiten", klonk het.

Ook de kinderen van Goethals vroegen de vrijspraak. Zij wisten naar eigen zeggen niets af van de transacties van hun vader. "Wat ze deden, deden ze omdat ze vertrouwen hadden in hun vader", zeggen hun advocaten. "Zij staan enkel voor de rechter omdat ze de naam Goethals dragen."

Volgende maand velt de rechtbank een vonnis.
Nu in het nieuws