Zware olievervuiling in Oostendse haven

Zware olievervuiling in Oostendse haven

Zware olievervuiling in Oostendse haven

Print
Het bunkerschip Sapphire is dinsdagmorgen lek geslagen in de haven van Oostende. Liters brandstof liepen daarbij in de haven. Hoe groot de omvang van de vervuiling is, kon bij zonsondergang nog niet worden vastgesteld. De Oostendse brandweer en de civiele bescherming doen al het mogelijke om de smurrie op te ruimen. Pas woensdag wordt ook de milieuschade zichtbaar.
BR>
De oorzaak van het lek is nog niet bekend. "Gelukkig werd het lek snel gevonden", zegt milieucoördinator Frank Adriaens van het Oostendse havenbedrijf. "Hoeveel diesel in de haven is gestroomd, wordt nog becijferd. Nu al kunnen we zeggen dat alle kaaimuren met olie zijn besmeurd. Dat is het gevolg van de getijdenwerking. De schade bij de vogels valt op dit moment nog mee."

Dinsdag werd al een helikoptervlucht uitgevoerd om de schade op te meten. Aanvankelijk was enkel het Tijdok en de Vissersluis voor de scheepvaart gesloten. Maar de vervuiling heeft zich intussen uitgebreid. "Door de verbinding met de open zee staat het water in de haven niet stil", verduidelijkt Adriaens.

"Door het vallen van de avond worden de opkuiswerken bemoeilijkt. Pas woensdag krijgen we opnieuw zicht op de omvang van de vervuiling. De opkuis zal volgens mij nog enkele dagen duren."

.

Nu in het nieuws