Kalmthoutenaars zien overal kunst

Kalmthout - HangArt bezorgde Kalmthout voor drie dagen een eigen cultureel centrum. In het gemeentemagazijn achter de brandweerkazerne toonden lokale talenten en professionele kunstenaars wat ze in hun mars hebben. Zondagnamiddag kregen Kalmthoutse kunstenaars en verenigingen de kans zich voor te stellen aan een groter publiek tijdens de cultuurmarkt.

Kalmthout
“Manden uit
fietsbanden”
Lea Ots vervaardigt kunstwerken uit fietsbanden. “Een heel leuk materiaal om mee te werken. Je kan zowel sierbeeldjes maken als gebruiksvoorwerpen zoals manden of vazen.” Verder maakt ze beelden in ’pretex’, een soort klei. “Vijf jaar geleden begon ik met kleine beeldjes, maar nu durf ik al wat groter aan. Ik wil hier mensen tonen wat ze eigenlijk zelf kunnen maken, want kunstwerken zijn doorgaans niet goedkoop. Als ik thuis in mijn hobbykamer bezig ben, vergeet ik alle zorgen”, lacht Lea Ots.
“Elke doedelzak klinkt anders”
Met Luk Verstockt treffen we op de cultuurmarkt een doedelzakbouwer aan. “Eigenlijk al heel mijn leven, maar de laatste vijftien jaar zeer intensief, bouw ik instrumenten”, vertelt hij, “Vlaamse doedelzakken, niet te verwarren met de klassieke Schotse blaasinstrumenten en ook violen. Ik werk met verschillende houtsoorten en dat zorgt steeds voor andere klanken. De laatste tijd kies ik vaak voor mopane, hout uit Zuid-Afrika. Ik speel dus niet alleen doedelzak, maar heb er ook al veel gebouwd. En elke keer klinkt er een ander geluid, dat maakt het zo boeiend.” “Modellen ­welkom”

Uit brons, uit speciaal beton, maar meestal uit klei puurt Rob Spitaels mooie beelden. “Ongeveer tien jaar geleden ontdekte ik deze hobby. Ik vertrek steeds van een model. Die komen gemiddeld drie keer twee uren poseren en dan heb ik mijn basis. Schetsen komen er niet aan te pas, ik werk direct met klei. Nieuwe modellen zijn altijd welkom”, lacht Rob Spitaels, “Naast klei gebruik ik soms ook speciale beton. Eerst bekleed ik een geraamte in kippengaas met jute en breng ik de beton aan. Die beelden worden afgebakken op 1.150° om buiten te kunnen staan.”
Stijn DE KONING
Foto’s Thomas LEGREVE
www.hangart.be


MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio