"Ik verwacht nog veel overlopers naar Dedecker"

Boechout - -Vremde

"Ik was al jaren achter de schermen actief voor Vlaams Belang, maar vorig jaar kreeg ik van de plaatselijke afdeling effectief de vraag om op de lijst te gaan staan," vertelt een ontspannen Jan Verelst, die in zijn grote fruitkwekerij volop bezig is met de wintersnoei van appel en peer. "Met 141 voorkeurstemmen, veel meer dan ik verwachtte, haalde ik meteen een vierde zetel binnen voor Vlaams Belang. Hoewel ik mijn hele campagne zelf moest betalen en organiseren. Maar het zetelen zelf was een teleurstelling. Ik wil een goed idee steunen, ook al komt het van de meerderheid. Zelf kon ik mijn ideeën niet kwijt. En ik merkte dat ik klanten verloor door mijn partijmandaat. Maar het ergste vind ik de radicalisering die er in Vlaams Belang bezig is. Vorig jaar leek het een meer gematigde partij te worden, maar nu slaat de slinger plots weer door naar de andere kant. Ik heb begin dit jaar in het Elzenveld in Antwerpen een colloquium van Vlaams Belang over de islamisering meegemaakt, dat was echt griezelig. Na afloop stond iedereen te trillen op zijn benen, zo haatdragend waren de aanvallen. Bij Lijst Dedecker zie je dat niet. Er zijn duidelijke standpunten, maar er is geen radicale, extreme praat, ook niet over een onafhankelijk Vlaanderen. België moet van mij niet uiteenvallen. Jean-Marie Dedecker is een man naar mijn hart, hij doet wat hij zegt. Zelfs mijn vrouw, die uit een rood nest in Hoboken komt, stemt voor hem. Dat heeft mijn ogen geopend."
Pionier
Jan nam in een goede verstandhouding afscheid van Vlaams Belang en zetelt nu als onafhankelijke. Hij beseft dat hij nog heel wat werk voor de boeg heeft. "Ik was nog maar het vierde lid van LDD in deze gemeente, maar ik verwacht een snelle groei. Twee raadsleden van CD&V en van Team Boechout hebben me al gecontacteerd, ze denken ook aan overstappen. Nochtans zijn er duidelijke instructies bij Lijst Dedecker: we contacteren zelf niemand, we wachten tot ze ons opzoeken. Binnen enkele maanden wil ik hier een eigen afdeling opstarten en dan beginnen we ons al voor te bereiden op de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Bovendien gaat vanaf nu de verzamelde oppositie, dus Open Vld, Vlaams Belang, Team Boechout/Vremde en wij, de woensdag voor elke gemeenteraad samenzitten om de agenda te bespreken en de violen gelijk te zetten. We willen samen positieve voorstellen doen om de gemeente beter te besturen."
Boris ROUSSEEUW
Minder dan een jaar nadat hij voor het eerst in de gemeenteraad ging zetelen, voor Vlaams Belang, is de bekende fruitteler Jan Verelst al van partij veranderd. Hij zweert nu bij Lijst Dedecker.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio