Museum ondergaat make-over

Lier - Het waren Peter Morrens en Rik De Boe van galerie Voorkamer die het stedelijk museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly onder handen mochten nemen. Het zorgde bij menig Lierenaar voor bange momenten. Ten onrechte blijkt nu, want zelden hoorden we op een opening van een tentoonstelling zulk een unanimiteit aan lof en waardering.
“De voorbereiding heeft zo’n goed jaar geduurd”, vertelt
Peter Morrens. “We hebben op de eerste verdieping van het museum de stock doorgenomen en dan een eerste selectie gemaakt. Daarna volgde een lang proces van twijfelen en kiezen. De enige restrictie was dat we geen werk mochten selecteren dat in een té slechte staat was. Toch hebben we dat één keer wel gedaan met het olieverfschilderij Bij den tandentrekker uit de zeventiende eeuw. Dat is op onze vraag nog in allerijl gerestaureerd.”
“Vervolgens moesten we de oude kunstwerken aan actuele kunst koppelen. Nu ben ik zelf al twintig jaar als kunstenaar bezig en dan ken je dus wel wat mensen in het wereldje. Maar toch kom je nog altijd mensen tegen met wie je nooit eerder samenwerkte. Leg dan maar eens uit dat je een werk van hen wil voor een tentoonstelling in een provinciestadje als Lier. Toch is het ons bijna steeds gelukt”, benadrukt
Peter Morrens.
Wie de tentoonstelling bezoekt, herkent het museum nog amper. Het begint al bij de versmalde gang die je naar de achterliggende zalen brengt. Ook die zien er, dankzij tijdelijke wanden en aparte kamertjes heel anders uit. Om van de collectie nog maar te zwijgen. Oude meesters hangen er harmonieus samen met moderne kunst, diaprojectoren en videoschermen.
“Peter Morrens en Rik De Boe creëerden een originele opstelling en routing doorheen het museum”, merkte schepen van Musea Guido Van den
Bogaert (CD&V/N-VA) tijdens zijn openingstoespraak terecht op.

Chris VAN ROMPAEY


De expo is te bezoeken tot 2 maart. Gesloten op maandag. Info:
03-480.11.96 en musea@lier.be.
Wat gebeurt er als je twee kunstenaars zoals Peter Morrens en Rik De Boe op het stedelijk museum loslaat en hen bijna carte blanche geeft? Juist, je krijgt bijna een nieuw museum. Ze brachten werk uit het museumdepot na jaren weer in het daglicht en combineerden deze stukken met actuele kunst. De eenvoudige titel van de expo slaat de nagel op de kop: Nieuwe collectie.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio