Gemeenten stellen samen mobiliteitsstudie op

Bornem - Nadat Bornem, Puurs en Sint-Amands elk al apart een gemeentelijke mobiliteitsstudie en -plan hadden opgesteld, gaan ze dat nu ook samen regionaal doen. Het geld daarvoor komt uit het Verkeersfonds.
Klein-Brabant
”Het verkeer stopt natuurlijk niet aan onze grens of aan die van Bornem of Sint-Amands”, zegt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) van Puurs. ”Daarom hebben we besloten om in 2008 werk te maken van een regionale mobiliteitsstudie en -plan. Dat moet ons in staat stellen om de verkeersstromen in een bredere context te zien en daar intergemeentelijk op in te spelen.”
Van den Heuvel heeft zelf ook al enkele ideeën klaar om het sluipvrachtverkeer uit de dorpskernen te weren. Hij lanceerde die eerder al op Vlaams niveau als volksvertegenwoordiger. Een betere bewegwijzering van de industrieterreinen is een van zijn voorstellen, een ander idee is iets ambitieuzer en kan enkel in samenspraak met de producenten van gps-toestellen. ”Acht op de tien Vlaamse gemeenten krijgen geregeld klachten over sluipverkeer door het gebruik van de gps. Vooral vrachtwagens, die 86 procent van die klachten uitmaken, zijn de boosdoeners. Er zou daarom een apart gps-systeem voor vrachtwagens moeten komen.”
Het geld voor de studie en de opmaak van het plan moeten de drie gemeenten niet zelf ophoesten, maar komt uit het Verkeersfonds. Dat fonds, ook bekend als het boetefonds, kon dit jaar 83,7 miljoen euro uitdelen aan de 196 lokale politiezones.

PP
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio