“Ieder huis zijn kerststal”

Duffel - Alfons Wynants (64) uit de Beuntstraat in Duffel knutselt graag. De voorbije maanden maakte hij 36 kerststallen om bij zijn buren in de voortuin te plaatsen. Over een viertal jaar hoopt de gepensioneerde vrachtwagenchauffeur en brandweerman genoeg stalletjes te hebben gebouwd voor de hele wijk.
“De echtgenote van een collega-brandweerman op rust vertelde me vorig jaar dat ze geen geschikte kerststal voor haar mooie beeldjes vond. Ik heb er voor haar dan eentje op maat gebouwd. Omdat dat bijzonder goed meeviel, heb ik toen nog extra kerststalletjes gebouwd met de bedoeling ze op enkele rommelmarkten te verkopen. Dat lukte helaas niet. Ik ben toen een kijkje gaan nemen in Itegem (Heist-op-den-Berg), waar veel mensen een verlichte kerststal in hun tuinen hebben staan”, vertelt Wynants.
“Dat bracht me op het idee om voor de bewoners van onze straat ook zulke kerststalletjes te maken. Ik ben het aan iedereen gaan vragen en de meesten vonden het een goed idee. De kerststallen maak ik met hout van appelsienkisten die ik krijg van de Groentehal aan de Kwakkelenberg en hout-overschot van Cartri uit Lint. De beeldjes maak ik uit plaaster. Het gaat om Jozef en Maria, de drie koningen, een herder, twee schaapjes, een os, een ezel en natuurlijk het kindeke Jezus”, legt Alfons enthousiast uit. “De mensen moeten de stal nog wel zelf versieren en de beeldjes schilderen. Ik vraag hen ook om het geheel mooi te verlichten. Het is de bedoeling dat ze de kerststal tegen 15 december in hun tuin zetten en ze ongeveer een maand laten staan. Over hooguit vier jaar hoop ik genoeg kerststallen te hebben gebouwd om in alle straten van onze wijk te plaatsen. Ik denk dat ik er in totaal zo’n 120 nodig zal hebben”, rekent Alfons uit.
Chris VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio