“Pijn zie je niet altijd”

Olen - Olenaar Leon Verwimp (62) is een van de genomineerden voor De Pluim van de regionale zender RTV. Leon is voorzitter en bezieler van pijnpatiëntenverening
‘t Lichtpuntje.
De 62-jarige Leon Verwimp werd niet gespaard in het leven. De man lijdt aan een aandoening van het centrale zenuwstelsel en zit in een rolstoel. Maar dat belet hem niet om een actief sociaal leven uit te bouwen. Ook speelt hij een rol van betekenis in ’t Lichtpuntje, de Olense ­Welzijnsschakel en het nationale bestuur van CM Ziekenzorg.
Leon is een bezieler, iemand die ondanks zijn ernstige handicap andere mensen weet te animeren en op te beuren. ”Door de nominatie voor De Pluim krijgt ’t Lichtpuntje spreekruimte”, opent Leon. ”Zo kunnen we meer bekendheid geven aan onze vereniging. Wij bereiken met ’t Lichtpuntje ruim driehonderd pijnpatiënten die we steunen in hun ziekteproces.”
“Maar we willen met onze vereniging ook een rol spelen naar het beleid toe. Zo ijveren we voor een betere terugbetaling van de medicatie. Ook de relatie met controle-artsen willen we verbeteren.”
Wetgeving
Leon wil ook dat er meer onderzoek gebeurt naar pijn en pijnbestrijders. ”Pijn zie je niet altijd. En dat leidt soms tot tegenstrijdigheden tussen patiënt en arts. Pijn is voor mij datgene wat de patiënt zelf voelt.”
Leon Verwimp beleeft duidelijk het meeste deugd aan de bijeenkomsten van
’t Lichtpuntje. ”Als je dan achteraf van mensen hoort dat ze genoten hebben van het samenzijn, zijn we geslaagd in ons opzet”, lacht Leon. ”Daardoor voelen mensen zich beter in hun vel.”
Zelf trad Leon al enkele keren in het voetlicht van de nationale politiek tijdens werkontmoetingen met de ministers Guy Verhofstadt (Open Vld) en Frank Vandenbroucke (s.pa). ”Als je later merkt dat er in de wetgeving zaken wijzigen waar je zelf op hamerde, weet je dat je werk de moeite waard is”, glundert Leon. ”Ondanks mijn fysieke gebreken ben ik dan ook een gelukkig man.”8
8Rudi VAN HOUDT
www.tlichtpuntje.be
Wie meer wil weten, kan dinsdag om 18.30u afstemmen op RTV. Stemmen kan vanaf vrijdag.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio