Meerhoutse pastorie verwelkomt kansarmen

De vereniging Hou-vast is een nieuw vrijwilligersinitiatief dat onder de vlag van de vzw ­Welzijnsschakels kansarme mensen uit de regio ­Meerhout-Laakdal wil opvangen.

”We praten hier over mensen die overal tussen de mazen van het net glippen, ook tussen die van het OCMW. Deze mensen willen vaak geen overheidshulp, maar vragen niet meer dan een kans om in een ongedwongen sfeer samen te komen. Dat willen we met Hou-vast bereiken. Wij beoordelen of veroordelen niemand. Onze medewerkers zijn geen hulpverleners, maar bruggenbouwers”, vertelt Johan Hoes van Hou-vast.

De nieuwe vereniging heeft vanaf nu een gedeelte van de leegstaande pastorie van ­Zittaart als hoofdkwartier. De gemeenteraad besliste om enkele ruimtes op de benedenverdieping te verhuren.

Huiselijke sfeer

”De kerkfabriek van de parochie Sint-Bavo behoudt haar administratieve ruimte en archief. Hou-vast beschikt over het vroegere woongedeelte, de keuken en ook de garage. Die gaan we opkalefateren tot een ontspanningsruimte, waar mensen kunnen knutselen of aan vorming doen. De gasten kunnen huishoudelijke taken aanleren en gaan de tuin van de pastorie onderhouden.”

“De hoofdmissie is om die mensen in een huiselijke sfeer en in een klimaat van onvoorwaardelijke acceptatie bij elkaar te brengen zodat ze zichzelf kunnen zijn en

anderen kunnen vinden.”

De start van het ontmoetingscentrum verloopt rustig. ”Eerst stappen en dan pas lopen, is de boodschap. We willen beginnen met ontmoetingen om de veertien dagen. Daarna kunnen we de werking uitbreiden”, zegt Johan Hoes nog.

8Willy VAN DEN BERGH

De gemeente ­Meerhout verhuurt een gedeelte van de pastorie van ­Meerhout-Zittaart aan de vrijwilligerswerking Hou-vast Welzijnsschakel Laakdal-Meerhout. Deze vereniging gaat de pastorie inrichten als ontmoetings­ruimte voor kans­armen.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio