Nederlandse politie start al met vuurwerkcontroles

Baarle-Hertog - Het verhaal is intussen bekend. Onze noorderburen mogen alleen de drie laatste dagen van het jaar vuurwerk kopen, terwijl dat in België het hele jaar door kan. Daarom schuiven nu al veel Nederlanders bij de vuurwerkhandelaars in Baarle-Hertog aan om een voorraadje in te slaan.
Een tweede verschil is dat in Nederland vuurwerk alleen mag worden ontstoken in de nacht van oud op nieuw. In heel wat gemeentes lopen niettemin nu al klachten binnen over jongeren die hun gekochte spul laten knallen. Dat levert naast flink wat geluidshinder soms ook schade op.
De Nederlandse politiediensten gaan nu bij wijze van experiment in de twee Baarles en buurgemeente Alphen-Chaam patrouilleren met moto’s en fietsen. Ze krijgen in Hertog daarbij de hulp van Belgische collega’s. Bedoeling is op elke melding van vuurwerkhinder te reageren. Al twintig jongeren lieten zich de voorbije weken in de drie gemeentes betrappen.
Opvallend is dat het merendeel van hen jonger is dan zestien jaar. Niettemin is dat ook in ons land de minimumleeftijd om vuurwerk te kunnen aanschaffen.
De Nederlandse politie start nu al met patrouilleopdrachten rond vuurwerk in de grensstreek rond Baarle. Met de moto of de fiets richten de agenten zich bij wijze van proef in eerste instantie op jongeren.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio