“Ze krijgen ons hier niet weg”

Turnhout - De Turnhoutse Huisvestingsmaatschappij (THM) wil het twintigtal sociale woningen in de Kongostraat grondig renoveren. “De energie­kosten liggen hoog door het enkel glas en door het versleten dak”, vertelt Peter van Omme­slaeghe, directeur van THM. “Als we de woningen nu niet aanpakken, staan we morgen in de krant omdat we mensen laten wonen in verkommerde huizen.”
Maar volgens Jos en Josepha Clijmans is hun huis nog heel bewoonbaar. “We hebben het altijd goed onderhouden”, vertelt Josepha. “Het is geen luxe, maar wij zijn hier tevreden.”
De renovatie zou zo grondig zijn dat de bewoners tijdelijk moeten verhuizen. Dat ziet het koppel niet zitten. “Voor ons gaat verhuizen niet meer zo gemakkelijk”, vertelt de
81-­jarige Josepha. “Ik kan nog veel doen, maar alles inpakken, daar kan ik niet meer tegen. En hulp hoef ik niet, anders weet ik achteraf niets meer liggen.”
Jos en Josepha staan alleen met hun probleem. “De helft van de huizen staat leeg”, weet Jos. “En de andere bewoners hebben maar een tijdelijk contract. Die moeten hier sowieso weg.”
Beddenbak
THM zegt heel begaan te zijn met de mensen. “Wij kennen ze en proberen samen naar een oplossing te zoeken”, zegt van Ommeslaeghe. “Maar ze moeten er zeker een tijdje weg.” Het tijdelijk huis zou wel in de buurt liggen.
“We renoveren de woningen in fasen. Als er huizen klaar zijn, kan het koppel naar daar verhuizen. Daarna kunnen ze weer naar hun oude woning.”
Maar dan moeten ze Josepha wel eerst buiten krijgen: “Dat ze maar wachten tot we dood zijn. Als ze gaan renoveren, kruip ik in mijn beddenbak en kom ik er niet meer uit.”

Marian MICHIELSEN
Jos en Josepha ­Clij­mans wonen al
45 jaar in een van de rijtjeshuizen in de Kongostraat. Maar volgens de Turnhoutse Huisvestingsmaatschappij zijn die dringend aan renovatie toe. De 80-­plussers moeten daarom volgend jaar tijdelijk verhuizen. Dat zijn ze niet van plan: “Zelfs als we een nieuw huis mogen kiezen, willen we hier niet weg.”
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio