Uitstel voor monsterproces Mieremet

Turnhout - De bende van Mieremet komt voorlopig niet voor de rechter. Door een technische fout moet de rechtbank in Turnhout zich onbevoegd verklaren. In afwachting vragen de verdachten de voorlopige invrijheidstelling.
De rechtbank in Turnhout besliste op 28 november om in januari vier volle dagen uit te trekken voor het monsterproces van de bende van de Nederlandse crimineel Barry Mieremet, zoon van de vermoorde topcrimineel John Mieremet die genoemd wordt in het dossier Holleeder.
Niet minder dan veertien personen staan terecht. Onder hen ook winkelkoning Frans Vandeven voor heling van gestolen goederen. Zes verdachten zitten in voorhechtenis en zullen door een foutje in de betichting nog maanden op hun proces moeten wachten.
De waslijst betichtingen was ellenlang en net daarom liep het mis. Een van de verdachten had te maken met afpersing en poging tot afpersing, feiten waarvoor normaal het assisenhof bevoegd is. Om dat te veranderen, moet bij de verwijzing door de raadkamer de zaak gecorrec­tionaliseerd worden en dat had het openbaar ministerie nagelaten. Die vergetelheid heeft ernstige gevolgen. Het parket heeft alle partijen volgende woensdag gedagvaard om de zaak recht te trekken. De rechtbank in Turnhout zal zich dan naar alle waarschijnlijkheid onbevoegd verklaren.
Om de verdachten toch voor de rechtbank te krijgen, wordt daarna een procedure ‘regeling van rechtsgebied’ gestart. Het dossier verhuist eerst naar het hof van cassatie en vervolgens naar de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen. Pas daarna belandt het dossier opnieuw in Turnhout.
De advocaten vinden dat door de fout van het parket de voorhechtenis voor hun cliënten te lang aansleept. Vandaag dinsdag vragen ze de voorlopige invrijheidstelling van Barry ­Mieremet en Frans Bleys, alias Cois ­Carat. De vier andere aangehouden verdachten dienen vermoedelijk een gelijkaardig verzoek in. “Dit gebeurt nog, maar het is uiterst pijnlijk omdat het in zo’n grote zaak gebeurt”, luidt het in kringen van de rechtbank.e_SRitAK
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio