Sollied duwt op de rem: Brugge - Gent blijft steken op 0-0

Sollied duwt op de rem: Brugge - Gent blijft steken op 0-0

Sollied duwt op de rem: Brugge - Gent blijft steken op 0-0

Print
Trond Sollied heeft alweer zijn schaduw nagelaten in het Jan Breydelstadion. Weer hij.
De man die Club Brugge aan twee titels en evenveel bekers hielp, maar vervolgens met het bestuur over de straatstenen rolde, tot in de rechtbank. Zijn AA Gent hield de competitieleider op 0-0.

Een pover resultaat na een zoutloze vertoning. Voldoende om een punt te zetten achter de zegereeks van Jacky Mathijssen. De ingrediënten waren voorhanden om er een spectaculaire wedstrijd van te maken. Er was de terugkeer van het trio Sollied, Janevski en Van Puyvelde. Er was die eeuwenoude rivaliteit tussen Brugge en Gent. En, met een gelukje, kreeg Club voor de aftrap nog een stevige adrenalineboost. Verlies van Genk. Na het eerdere puntenverlies van Anderlecht, Standard en Cercle kon blauw-zwart dus een riante zaak doen. Maar ook dat inspireerde niet om er een boeiend kijkstuk van te maken.

Het onthaal van Trond Sollied was op zijn zachtst gezegd aan de lauwe kant. Geen vocale toespelingen, zelfs geen klein applausje. Daarvoor heeft de succesvolle Noorse trainer het Brugse publiek duidelijk te hard verdeeld met zijn stormachtige vertrek. Of toch: één weinig fijnzinnig spandoek: Gent recycleert, Club domineert. De pit was op het veld al even ver zoek. Club verkoos de rustige opbouw, maar bleef zonder inspiratie voor doel. AA Gent combineerde vrij aardig, maar ook zonder dreiging. We moeten al terug naar de beginfase toen Gent-doelman Jorgavecic zich bijna miskeek op een vrije trap van Leko. De rest was slappe kost: enkele afstandsschoten, meer niet. Veelzeggend: het Brugse publiek liet nog het meest van zich horen bij de vroege gele kaart voor protest van Blondel. Werkelijk weggehoond werd de Nederlandse spelleiding, met Pieter Vink voorop.

Het arbitrale drietal moest dan zelfs nog de volle laag krijgen. Na enkele beslissingen in het nadeel van Club, durfde de grensrechter het aan om een kopbaldoelpunt van Geraerts af te vlaggen voor een duwfout van Djokic op Grncarov. Het laat zich raden: de poppen gingen toen pas helemaal aan het dansen. Eén Clubspeler werd het zelfs helemaal zwart voor de ogen: Jonathan Blondel.

Je kon het van ver zien aankomen. Geprikkeld door zijn vroege gele kaart en de beslissingen van de ref stormde de 23-jarige Waal - zonder één oog voor de bal - richting Maric. Benen vooruit, kapmes boven. Opnieuw geel en dus rood. Het stemt tot nadenken. Net zoals op de tweede speeldag tegen Germinal Beerschot, liet Blondel zijn ploegmaats zo al na een half uur in de steek. Hoe gaat dat spreekwoord van de vos en zijn haren en streken ook weer?

Ze mogen het zich vandaag aanwrijven bij AA Gent. Ondanks het mannetje meer slaagde het team van Trond Sollied er niet in om Club te verschalken. Mutavdzic was er heel dicht bij, maar zag zijn poging via de paal en de doellijn terug in het veld belanden. Zewlakow kwam na rust maar een voetlengte te kort op een pass van Ruiz. De wissels van Jacky Mathijssen bleven zonder rendement. En toen trad ref Vink weer op de voorgrond, met een uitsluiting. Al was ook op deze rode kaart, voor Gillet, niets aan te merken. Een duidelijke fout op Van Heerden, tweede maal geel. Club kon zo nog een kwartier met gelijke kansen strijden, maar ook de tweede helft was een mager beestje. Leko dwong Jorgacevic met een vrijschop nog tot een spectaculaire redding, Stijnen wierp zich goed voor een knal van Maric en Mutavdzic knalde nog op de paal. Na zes competitiezeges op rij mist Club Brugge zo de kans om een grote voorsprong te nemen op de rivalen. De schim van Sollied?
MEEST RECENT