Crisis richt onherstelbare schade aan voor het land

Print
"De politieke crisis in België bezorgt het land een onherstelbare economische schade."
Dat heeft Rudi Thomaes, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), zondag verklaard. Thomaes is verder van oordeel dat het uitblijven van maatregelen de voorbije maanden schadelijk is voor de economische sectoren. De topman van de werkgeversorganisatie betreurt in de eerste plaats de mislukking van de opdracht van formateur Yves Leterme terwijl er afgelopen maandag hoop was ontstaan.

Op economisch vlak stelt hij vast dat het tijdverlies van de voorbije maanden schadelijk is geweest voor de begroting. België gaat het jaar immers afsluiten met een begrotingstekort terwijl men had moeten uitkomen op een overschot van 0,3 procent van het bbp (bruto binnenlands product). "2007 is een verloren jaar voor het project van solidariteit tussen de generaties", aldus Thomaes.

Tegen het ritme waarop de onderhandelingen verlopen, vreest hij dat ook 2008 een "verloren jaar" wordt. Hij herinnert eraan dat het objectief voor 2008 een overschot van 0,5 procent van het bbp is. "Indien we twee begrotingsjaren verspelen, is dat onherstelbaar", legde hij uit.

Dit verlies werd eind november door de gouverneur van de Nationale Bank van België op 2,5 miljard euro geraamd. De tweede grote vrees van het VBO betreft de schadelijke gevolgen voor de economische sectoren. "Indien de staat tegen het huidige regime blijft functioneren, zullen de bedrijven geconfronteerd worden met onbetaalde facturen." Rudi Thomaes pleit voor de snelle vorming van een regering en voor het geven van een "plaats aan de communautaire dialoog".

.

Nu in het nieuws