"CD&V/N-VA moet naar oppositie als ze chantage blijven plegen" - Poll

CD&V/N-VA moet naar oppositie als ze chantage blijven plegen - Poll

"CD&V/N-VA moet naar oppositie als ze chantage blijven plegen" - Poll

Print
FDF-voorzitter Maingain gooide het scenario op tafel van de aftredende paarse regering die samen met de groenen het bestuur van het land voort zou verzekeren. Kies zelf het gewenste scenario.
"Als CD&V/N-VA voort institutionele chantage blijft plegen" sluit Maingain niet uit dat het Vlaamse kartel in de oppositie moet gaan. Het ultieme voorstel met de drie vragen van Yves Leterme diende volgens de FDF-voorzitter alleen maar om de boel op te blazen. Behalve CD&V-senator en -secretaris Etienne Schouppe gingen alle deelnemers aan de Franstalige tv-debatten daarmee akkoord. Net zoals zijn partij wijst Schouppe cdH-voorzitster Joëlle Milquet met de vinger.

"De bedoeling van de drie vragen was Milquet klem zetten", stelde Brussels Open Vld-minister Guy Vanhengel, die daarin gevolgd werd door editoriallist Eric Donckier en politicoloog Pascal Delwit. Alle deelnemers aan het debat - Elio Di Rupo (PS), Isabelle Durant (Ecolo), Joëlle Milquet (cdH), Sabine Laruelle (MR), Jean-Marie Dedecker (LDD) en Guy Vanhengel - benadrukten dat de schuld voor het mislukken van de tweede oranje-blauwe formatiepoging in de schoenen van de N-VA kan worden geschoven.

Verschillende onder hen - onder meer Maingain en Vanhengel - vonden het niet kunnen dat Leterme zaterdag door het CD&V-partijbestuur met luid applaus en vlaggengezwaai werd verwelkomd.

Zowel PS-voorzitter Elio Di Rupo als covoorzitter van Ecolo Isabelle Durant vinden dat de volgende formateur iemand moet zijn die fier is Belg te zijn. Durant herhaalde overigens haar exclusieven tegenover de N-VA. Etienne Schouppe maakte echter duidelijk dat er geen sprake van kan zijn dat de CD&V haar kartelpartner laat vallen.

Net zoals andere MR-kopstukken sprak ook Maingain zich uit tegen een traditionele tripartite. Een regering van nationale eenheid draagt evenmin zijn voorkeur weg. "Ik denk niet dat de mensen dit willen. Dergelijke regering zou enkel een staatshervorming realiseren, terwijl het meest dringende nu een regering met een sociaaleconomisch programma is", luidt het.

Standpunten

Zo goed als alle politieke partijen hebben posities ingenomen na het ontslag van formateur Yves Leterme. CD&V neigt nog steeds naar oranje-blauw, Vlaamse en Franstalige liberalen zoeken eerder naar coalities met een verschillende samenstelling in het noorden en het zuiden van het land.

Ecolo blijft het moeilijk hebben met N-VA, Groen! voelt zich niet geroepen om de regeringsformatie te hulp te komen. PS-topman Elio Di Rupo sluit een paars-groene formule niet uit, een regering dus zonder de christendemocraten.

Joëlle Milquet van CDH wil naar eigen zeggen constructief blijven meewerken, in de regering of daarbuiten.

De S.PA kijkt de kat nog uit de boom, Lijst Dedecker vraagt onmiddellijk nieuwe verkiezingen. Vlaams Belang vindt dat een noodregering de boedelscheiding in ons land moet voorbereiden.


MEEST RECENT