CD&V en liberalen blijven tripartite uitsluiten

Print
Ook na de nieuwe crisis in de formatie komt een klassieke tripartite niet in beeld. Zowel CD&V, Open Vld als MR blijven dergelijke regeerformule uitsluiten.
Dat lieten CD&V-kamerfractieleider Pieter De Crem, Open Vld-voorzitter Bart Somers en MR-woordvoerder Charles Michel zondag in De Zevende Dag weten. Volgens De Crem blijft een klassieke tripartite uitgesloten. "Dat was na de verkiezingen zo en dat blijft ook voor de toekomst het geval. Indien we een tripartite hadden gewild, hadden we die op 11 juni gekregen. We hebben die piste na de verkiezingen echter uitgesloten", verklaarde de CD&V'er, die achter oranje-blauw blijft staan.

De liberalen willen sinds 10 juni al niet weten van een tripartite. Open Vld-voorzitter Bart Somers sloot zaterdag geen enkele formule uit, maar deed dat zondag weer wel. "Het grote nadeel is dat niemand daar voorstander van is en wij zeker niet. Een tripartite kan misschien wel een kader bieden voor een staatshervorming, maar maakt al de rest onmogelijk en biedt geen enkel perspectief op een ernstig sociaal-economisch beleid. Dat heeft de geschiedenis geleerd. Bovendien houdt dergelijke regering het nooit lang vol. Het is dan ook geen oplossing om eruit te raken", verklaarde Somers. Over andere formules wou de Vlaamse liberaal zich nog niet uitspreken, al noemde hij een asymmetrische coalitie met PS en zonder cdH wel een mogelijkheid. Somers pleitte er wel voor om nu niet snel snel een coalitie op de been te brengen. Belangrijk is volgens hem dat een juiste formule wordt gezocht en dat de politiek erin slaagt om een evenwicht te vinden die het land kan laten functioneren.

In die zin snapt hij naar eigen zeggen niet dat CD&V nu opnieuw Yves Leterme naar voren schuift als kandidaat-premier. "Nu een regering vormen, een staatshervorming realiseren, ervoor zorgen dat we ons niet langer belachelijk maken in het buitenland en de problemen van de mensen oplossen: dat is de kern van het probleem en toch niet wie in de 16 moet terechtkomen, in godsnaam."

Zelf schuift Somers aftredend premier Guy Verhofstadt niet naar voren als redder in nood. "Wij zijn niet bezig met spelletjes of poppetjes. Wij zoeken constructief mee naar oplossingen", dixit Somers.

MR-kamerlid en partijwoordvoerder Charles Michel sloot net zoals De Crem en Somers een klassieke tripartite uit. "De MR stelt geen oekazes, maar wij zijn niet voor een tripartite, omdat het risico op paralysie voor sociaal-economische thema's zeer groot is. Voor de rest is het te vroeg. Er zijn verschillende scenario's mogelijk", stelde Michel.
MEEST RECENT