Rookvrije cafés en restaurants ramp voor het milieu

Sinds de pubs en restaurants in Engeland op 1 juli rookvrij werden, is de lucht er een heel stuk aangenamer. Maar of deze maatregel ook een pluspunt is voor het milieu, is volgens de Sunday Telegraph twijfelachtig.

Belga

Integendeel, de uitstoot van CO2, die verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, is erdoor toegenomen. Voetbalster Johan Cruijff stelde al jaren geleden vast dat "elk voordeel een nadeel heeft" en dat lijkt ook te gelden voor het rookverbod in eet- en drankgelegenheden. Want volgens berekeningen door specialisten zal de door elke niet-roker toegejuichte beslissing om de sigaret te bannen uit de cafés een zeer bedenkelijk neveneffect hebben: er komen duizenden tonnen CO2 meer door in de atmosfeer terecht.

Om precies te zijn, zo is berekend, zullen de verwarmingsinstallaties op de "rookpatio's" van pubs en restaurant ervoor zorgen dat de huidige 22.000 ton broeikasgassen oplopen tot maar liefst 282.000 ton. En dat staat gelijk met wat een jumbojet aanricht die 171 keer rond de aarde vliegt. Dat komt doordat die verwarmers nu tenminste 237 dagen per jaar gebruikt moeten worden om de naar de patio gevluchte rokers warm te houden, want ze moeten aan zodra de temperatuur beneden de 15 graden ligt.

Samen met de voorspelling dat ook bij particulieren het gebruik van patio's, en dus van verwarmers, toeneemt, bracht dat milieuactivist Tony Juniper van Friends of the Earth tot de conclusie dat "de gevolgen van het rookverbod positief zijn, maar dat het niet mag leiden tot nieuwe problemen voor het milieu. Ofwel moeten rokers helemaal stoppen, ofwel moeten ze een dikke trui aandoen als ze uitgaan".