"Yves Leterme stuurde zelf aan op mislukking"

Print
De Vlaamse socialisten wilden zaterdag nog niet reageren op de nieuwe politieke gebeurtenissen. Kartelpartner Spirit deed dat wel.
Volgens de links-liberalen stuurde Yves Leterme zelf aan op zijn mislukking en moet er nu eindelijk werk worden gemaakt van de invulling van artikel 35 van de grondwet. Volgens Spirit-voorzitter Bettina Geysen is Leterme er nu pas achter gekomen wat iedereen eigenlijk al lang wist en wat ex-premier Jean-Luc Dehaene tijdens zijn bemiddelaarsperiode ook al aangaf: dat je geen staatshervorming kunt doorvoeren zonder tweederdemeerderheid.

Geysen wijst er ook op dat Leterme zijn verantwoordelijkheid niet heeft opgenomen. "De vaudeville met de verschillende nota's was al een teken dat de formatie een schip zonder kapitein geworden was, en de poging om de zwartepiet uit handen te spelen door het stellen van drie vragen was doorzichtig en lachwekkend. Het is een feit dat men enkele maanden geleden al wist wat men vandaag weet, en dat we de laatste weken getuige zijn geweest van een stuitend voorbeeld van therapeutische hardnekkigheid bij een terminale formatiepoging."

Spirit hoopt dat nu opnieuw geen tijd verloren zal gaan met "consultaties van wijze mannen of andere bezigheidstherapieën". Er moet nu eindelijk eens werk gemaakt worden van de invulling van artikel 35 van de grondwet, luidt het zaterdag in een mededeling. "

Artikel 35 uit de grondwet bepaalt welke bevoegdheden federaal geregeld zijn en dat de rest door de deelstaten wordt geregeld. Het artikel werd echter nooit uitgevoerd, omdat er nooit een lijst met federale bevoegdheden werd opgesteld. Niet enkel Spirit, maar ook politici zoals ex-premier Wilfried Martens schoven die piste naar voren als oplossing voor de politieke crisis.
MEEST RECENT