’Kleine man’ Boon vertelt over zijn oorlog

Gent - ’Mijn kleine oorlog’ vertelt over de wreedheden van de oorlog. Het hartverscheurende verhaal van Louis Paul Boon wordt nu op scène naverteld en gespeeld door Tine Ruysschaert en Jo Decaluwe. Maandag beginnen ze eraan in theater Tinnenpot in Gent.
Mijn kleine oorlog is een novelle met een opeenstapeling van verhaaltjes over de belevenissen van de inwoners van een Vlaams dorpje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat is een volstrekt unieke oorlogskroniek, waarin Boon het vooral heeft over de ellende van de kleine man. ”Schop de mensen tot ze een geweten krijgen”, is de bekende slotzin van het boek.
Het idee om Mijn kleine oorlog op scène te brengen, komt van Tine Ruysschaert. ”Alle oorlogen zijn dezelfde, alleen de wapens worden moderner. Dit boek toont de waanzin van de oorlog heel goed aan, zonder belerend te zijn. Boon geeft alles heel goed weer. Van de mobilisatie en capitulatie over de oorlog zelf en de krijgsgevangenen tot de bevrijding. Daartussen zitten persoonlijke verhalen verweven.”
”Het is een boek dat mij zeer intrigeert”, vult Jo Decaluwe aan. ”Het begint al met de verschijningsdatum. Uitgegeven in 1947, maar ik heb een versleten exemplaar met op de kaft een al in 1946 verschenen kritiek van André Demedts. Een lovende kritiek en Demedts kun je niet verdenken van linkse sympathieën!”
Lafhartig
”Je moet de oorspronkelijke tekst lezen, niet de latere, gekuiste versies. Dan lijkt het of Boon het boek in een geut heeft geschreven, met een paar flessen whisky naast zich. Hij springt van de hak op de tak. Het staat bol van foutieve zinswendingen, punten en komma’s die er niet zijn. Lange stukken tekst, die ineens onderbroken worden door cursiefjes, haast telexachtige berichten. Ongelooflijk gedurfd en experimenteel voor die tijd. Hij gaat er met een zeer grove borstel door, maar tegelijk beschrijft hij de dingen zeer raak en scherp. Poëtisch ook. Zet de wereld maar eens op zijn kop. Daar hou ik van.”
”Boon de redacteur, de kroniekschrijver, de vrouwenloper, de levensgenieter, de observator. Het zit er allemaal in. Niets of niemand gaat hij uit de weg. Een sneer naar Stijn Streuvels die meeheulde met de Duitsers. De dubbelzinnigheid, de twijfels. De kleine man is tegelijk de lafhartige en opportunistische Vlaming. Veel wrange humor en zelfspot.”
Ruysschaert en Decaluwe, twee acteurs die als geen ander het woordtheater kennen, vertalen dat in vertellend, afstandelijk theater. ”Zoals Bertolt Brecht. We brengen een tekst van Brecht uit 1937 over wat zijn dit voor donkere tijden.” Ook het decor, van de hand van Decaluwe, ademt een sfeer van tristesse.
”We hebben het boek niet bewerkt, alleen ingekort. Ik durf al iets meer dan Jo in de originele tekst peuteren. Gewoon om de dingen wat duidelijker te stellen voor de toeschouwer”, zegt Tine Ruysschaert.8
8Hans DE RUYCK
Mijn kleine oorlog, op 3, 4, 10, 12 en 19 december in theater Tinnenpot in de Tinnenpotstraat in Gent.
www.tinnenpot.be
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio