Franstaligen blijven bij nota-Leterme van maandag

Franstaligen blijven bij nota-Leterme van maandag

Franstaligen blijven bij nota-Leterme van maandag

Print
CdH-voorzitster Joëlle Milquet wou donderdag in de wandelgangen van de Kamer officieel geen commentaar geven over de vergadering van afgelopen nacht, maar ze benadrukte, net zoals de MR, dat voor de Franstaligen dé basis voor de communautaire gesprekken de nota-Leterme is die het groen licht kreeg van vier oranje-blauwe partijen. CD&V/N-VA schoot die nota dinsdag als onvoldoende af.
Milquet hield zich donderdag op de vlakte over de verklaringen van formateur Yves Leterme, die eerder op de dag liet weten dat hij "kort bij" een akkoord staat. Ook N-VA liet weten voorzichtig optimistisch te zijn.

Zowel MR als cdH lieten in de loop van de dag - zij het informeel - verstaan niet te snappen waarom de Vlaamse partijen over vooruitgang spreken. Dé gespreksbasis is voor hen de nota over de staatshervorming die maandag op de goedkeuring kon rekenen van vier oranje-blauwe partijen. Enkel N-VA schoot de nota maandagavond af.

Dat benadrukte Milquet donderdag ook. "Het partijbureau heeft zich maandag duidelijk uitgesproken. We blijven daarbij. Dat was een evenwichtig voorstel. Ik hoop dat het vervolg ook evenwichtig zal zijn. De Franstaligen spreken met één stem".

Bij de MR maakte kamerlid François-Xavier de Donnea woensdag al duidelijk dat zijn partij geen centimeter meer wil afwijken van het voorstel-Leterme. Donderdag gaven de Franstalige liberalen aan dat die houding nog altijd geldt.

Milquet liet nog verstaan dat donderdagavond niet al te veel meer te verwachten valt. De onderhandelaars zitten samen met de voorzitters van Kamer en Senaat aan tafel om de modaliteiten van de Conventie te bespreken, maar nadien volgt volgens Milquet geen nieuwe vergadering. "Ik ga in elk geval slapen. Je moet toch één keer slapen", poneerde ze.
Nu in het nieuws