Volvo-topman geeft uitleg bij onzekerheid nachtploeg

Print
Magnus Hellsten, productieverantwoordelijke van Volvo, is donderdag naar de site in Gent gekomen om vakbonden en werknemers van tekst en uitleg te voorzien over de jongste ontwikkelingen bij de Zweedse autofabrikant. Door een tijdelijke daling in de productie is het voortbestaan van de nachtploeg bij Volvo onzeker.
Hellsten toonde begrip voor de moeilijke situatie van de Volvo-arbeiders, maar kon geen uitsluitsel geven over het tijdstip waarop beslist wordt over het lot van de nachtshift. Hij zei wel "dat hij niet ziet gebeuren dat de beslissing nog tot het einde van het jaar zou duren", al had Hellsten het even later wel weer over januari-maart. De belangrijkste factor is volgens Hellsten de daling in volumes van modellen als de S40 en de S60, die in Gent worden gemaakt. De directie bekijkt nu wat de meest kostenefficiënte manier is om die daling op te vangen, en hoe dat vertaald kan worden in shiftpatronen. Daarbij neemt de Volvo-top zowel de korte als de lange termijn in de afweging.

Onder meer door de zwakke dollar heeft Volvo het moeilijk op de Amerikaanse markt, die goed is voor zo'n 25% van de afzet van de Gentse fabriek. De Zweedse automarkt ondervindt bovendien stevige concurrentie op die markt van Japanse autobouwers die in de Verenigde Staten zelf produceren, en daarnaast profiteren van de zwakke positie van de yen ten opzichte van de dollar.

De onzekerheid over de nachtploeg resulteerde in de nacht van dinsdag op woensdag in een korte werkonderbreking van twee en een half uur. Indien toch beslist zou worden dat de nachtploeg afgebouwd wordt, betekent dat dat vier à vijfhonderd mensen hun baan verliezen.
Nu in het nieuws