Finse jongeren beste in wetenschappen - Belgen scoren matig

Print
Finse leerlingen van vijftien hebben de beste wetenschappelijke kennis in vergelijking met hun leeftijdsgenoten in 56 andere landen. Dat blijkt uit een onderzoek van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Europa, en is donderdag te lezen op haar website. België komt op de negentiende plaats en zit daarmee nog bij de eerste helft.
De OESO, die volgende week de integrale studie bekend maakt, publiceerde donderdag al een eerste rangschikking. Daarbij werd het vermogen van de vijftienjarigen om hun wetenschappelijke kennis toe te passen in concrete dagelijkse situaties getest. Finland staat in het driejaarlijkse onderzoek opnieuw aan de top, daarna volgen Hongkong en Canada. België blijft nog bij de eerste helft, met een negentiende plaats. Helemaal onderaan -op de laatste drie plaatsen- bengelen de leerlingen uit Azerbeidzjan, Qatar en Kirgizstan.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 400.000 leerlingen in 57 landen, waaronder 30 OESO-landen. Volgens een verantwoordelijke van de organisatie werd bij de testen het brede wetenschapsniveau gemeten, dus zowel in de fysica, biologie als economie.

De rest van de studie wordt dinsdag gepubliceerd. Daarvoor werden onder andere ook de wiskundige en verbale kennis getest.

Ook in studie van 2003 voerden de jonge Finnen de rangschikking aan. Ze blonken uit in wiskunde, wetenschappen, begrijpend lezen en het oplossen van problemen.
Nu in het nieuws