Verbrande Branco bezwijkt aan longembolie

Branco, de rottweiler die enkele weken geleden in de Genkse wijk Driehoeve in brand werd gestoken, is woensdagavond onverwacht gestorven. “Hij was in een uitstekende doen, maar tijdens zijn wandeling kreeg hij een longembolie”, zegt veearts Koen Vandendriesche.

ssimons

BR> Branco’s toestand verslechterde zo dat de arts in samenspraak met de eigenares besliste hem te laten inslapen.

De juiste oorzaak van de embolie is nog niet duidelijk. Vast staat dat Branco, nadat hij in brand werd gestoken, met zo veel biochemische problemen werd geconfronteerd dat de oorzaak in die richting te zoeken valt.

“We waren Branco nog aan het voorbereiden voor de tweede huidtransplantatie zondag”, zegt Vandendriesche. “Zijn toestand was uitstekend, hij at en dronk goed. Maar tijdens een wandeling bezweek hij plots. Een longemoblie, blijkt uit onderzoek. Dat betekent dat een longslagader is afgesloten waardoor het longweefsel geen bloed krijgt. Dat heeft dan weer gevolgen voor de zuurstofopname. Branco’s overlevingskansen waren zeer klein. We hebben dan in samenspraak met eigenares Eva Yannoulis beslist hem te laten inslapen.”

De ziekenhuiskosten voor de verzorging van Branco worden volledig gedragen door Marnix Meermans, die het dier naar de dierenkliniek in Oudenburg overbracht. Wel blijft de vzw ‘Dieren in nood’, die werd opgericht naar aanleiding van het zinloos geweld tegen Branco voortbestaan.

“Dit fonds heeft in wezen niets te maken met de dierenkliniek en ook niet met Branco op zich. Het zal gebruikt worden om dieren die het slachtoffer zijn van een ongeval of agressie te kunnen verzorgen. Tenminste als blijkt dat er echt geen middelen zijn.”

Eva Yannoulis is erg aangedaan door de plotse dood van Branco. “Overdag was hij nog zo levendig en ‘s avonds is het gedaan met hem. Ik kan het nog steeds niet geloven.”

Voor de recherche van de zone GAOZ doet de dood van Branco niets af aan het onderzoek. “Het blijft dierenmishandeling”, zegt politiewoordvoerster Rita Ubachs. “Er worden nog steeds getuigen ondervraagd. Pas daarna kunnen we zeggen of er een spoor is.”

Bekijk ook

.