Brailleliga geeft 50.000 euro aan drie jonge onderzoekers

Print
Drie jonge Belgische onderzoekers hebben van de Brailleliga en het Fonds voor Research in Oftalmologie (FRO) een beurs gekregen voor hun onderzoek op oogheelkundig vlak. In totaal is daarmee een bedrag van 50.000 euro gemoeid.
De prijzen werden donderdag uitgereikt door het FRO op het congres Oftalmologia Belgica 2007. De beurzen worden uitgereikt om het oogheelkundig onderzoek stimuleren, om zo de ontwikkeling van nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

In totaal verdeelde de Brailleliga 50.000 euro onder drie laureaten. Dokter Stefan De Smedt kreeg 20.000 voor de behandeling van 'vernale keratoconjunctivitis' in Rwanda. Dat is een allergische aandoening die vooral kinderen en jongvolwassenen treft in gebieden met een warm en droog klimaat. De ziekte treft 2 tot 4 procent van de schoolgaande kinderen in Rwanda.

Tweede laureate is dokter Eva Leloup, die 16.000 euro krijgt. Zij doet onderzoek naar de rijvaardigheid van glaucoompatiënten met gezichtsvelddefecten. Glaucoom is een aandoening waarbij een verhoging van de druk in de oogbol tot blindheid kan leiden, als de ziekte niet behandeld wordt. Leloup wil een praktische richtlijn opstellen die oogartsen helpt om te beslissen of een glaucoompatiënt al dan niet met de auto mag rijden.

De derde prijs van de Brailleliga ging naar dokter Guy Missotten voor zijn onderzoek naar kwaadaardige tumoren. Hij wil de screenings voor de metastase bij patiënten met deze tumoren standaardiseren. Missotten kreeg 14.000 euro.
Nu in het nieuws