Olieprijzen de hoogte in na explosie pijpleiding VS

Print
Na de explosie van een pijpleiding in de Amerikaanse staat Minnesota, woensdag, steeg de olieprijs in de VS scherp. Even piekte donderdag de prijs voor een vat Amerikaanse olie (159 liter), West Texas Intermediate (WTI), op 95 dollar. Bij de explosie kwamen twee arbeiders om het leven.
Volgens experts is de import van olie naar de VS zeer verstoord door de explosie. De Canadese onderneming Enbridge sloot door de brand vier pijpleidingen met een dagelijkse capaciteit van 1,7 miljoen vaten olie per dag. Enbridge voorziet de VS dagelijks van 2,2 miljoen vaten.

Tegen de middag (in West-Europa) daalde de olieprijs in de VS tot ongeveer 94 dollar, wat drie dollar meer is dan bij de slotbel van de dag voordien.

De explosie had alvast geen invloed op de olieprijs die het oliekartel OPEC donderdag berekende voor woensdag. Volgens de OPEC kostte woensdag een vat olie gemiddeld 88,08 dollar, 2,19 dollar minder dan dinsdag. De OPEC berekent die prijs op basis van twaalf verschillende "oliemerken" wereldwijd.
Nu in het nieuws