Bijzitters komen niet opdagen wegens nachtvissen, verjaardag en BHV

Bijzitters komen niet opdagen wegens nachtvissen, verjaardag en BHV

Bijzitters komen niet opdagen wegens nachtvissen, verjaardag en BHV

Print
Voor de correctionele rechtbank van Leuven moesten donderdag vijftien mensen zich verantwoorden omdat ze bij de federale verkiezingen van 10 juni niet kwamen opdagen als bijzitter van het stembureau. Zeven van hen riepen de niet-splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde in. Hun zaak wordt op 20 december behandeld door een kamer met drie rechters.
Vier anderen lieten ook voor de rechtbank verstek gaan. Een van die mensen bleek onvindbaar, twee anderen waren hun oproeping "vergeten" en de vierde was in de nacht van 9 op 10 juni gaan nachtvissen op de Noordzee. Hij raakte pas om 08.30 uur op het stembureau, terwijl hij daar eigenlijk om 7.15 uur had moeten zijn.

De eigenaar van een vervoersbedrijf probeerde onder zijn burgerplicht uit te komen door aan te voeren dat zondag zijn enige rustdag is, hij al als bijzitter had gezeteld en dat nooit meer wou meemaken en "dat er toch genoeg werklozen waren die dat konden doen." De voorzitter van het stembureau reageerde niet op zijn schrijven, waardoor de man dacht dat hij niet meer moest komen opdagen. Helaas voor hem vergiste hij zich.

Een jongeman van Russische origine die pas 18 was geworden zei dat er sprake was van een misverstand. Jongeren van 18 jaar die voor het eerst gaan stemmen, worden in Rusland speciaal gehuldigd. Toen de jongen bij zijn stembrief ook een tweede officiële envelop kreeg, opende hij die zelfs niet en ging ervan uit dat het om de uitnodiging voor de huldiging ging. Pas toen hij op de dag van de verkiezingen van de voorzitter van het stembureau een standje kreeg, begreep de jongen zijn vergissing.

Tenslotte was er nog een man die de oproeping pas op 8 juni had gekregen omdat hij net verhuisd was. Voor al die mensen vroeg het openbaar ministerie een geldboete van 275 euro. De rechtbank doet uitspraak op 20 december.
Nu in het nieuws