Mogelijk lek in Internationaal Ruimtestation ISS

Print
De NASA onderzoekt of er een (klein) lek in het Internationaal Ruimtestation ISS is, zo hebben meerdere ruimtevaartbronnen donderdag gemeld. De drie opvarenden zijn niet in gevaar, beklemtoonde de welingelichte krant Florida Today.
Tests gaven uiteenlopende data weer omtrent een mogelijk lek in de pas aangehechte en verhuisde Harmonymodule. De druk zou daar met 1,3 tot 1,5 kilo per dag verminderen. In de rest van het station blijft de atmosferische druk ondertussen gelijk, zo bleek bij metingen gisteren/woensdag. Waar het mogelijke lek zich zou bevinden, is niet bekend.

De NASA plant bijkomende tests, want men sluit niet uit dat het gewoon om een foute aflezing gaat. Onderwijl zijn de drie bewoners van het ISS geenszins in gevaar, zo citeerde Florida Today woordvoerder Lynette Madison van het Amerikaanse ruimtevaartbureau.

Het blijft ook nog steeds de bedoeling op om 6 december om 22.31 uur Belgische tijd het ruimteveer Atlantis naar het ISS te lanceren. Frank De Winne is reserveastronaut voor die missie die historisch is voor Europa, want de shuttle heeft de Europese labmodule Columbus bij voor de spacemeccano.
Nu in het nieuws